Melegfronti hatás, néhol napsütéssel

Melegfronti hatásra számíthatunk, az erre érzékenyek fejfájást, migrént, álmatlanságot tapasztalhatnak, fokozott feszültségérzés jelentkezhet.

Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló képesség mind a munkában, mind az utakon.

Napközben a változó felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap, azonban az északi, északkeleti vidékeken néhol továbbra is borongós, párás idő valószínű. Számottevő csapadék nem várható, csak északon a borult helyeken lehet gyenge eső, szitálás. A déli szél a Dunántúlon nagy területen megerősödik, egy-egy viharos széllökés is lehet, a Dunától keletre azonban csak élénk széllökések fordulhatnak elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, az Északi-középhegység területén lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között valószínű, a Dunántúl nyugati felén lesz a legenyhébb az idő, ugyanakkor az Északi-középhegységben csak 4, 9 fok valószínű.

oszi-levelek

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az időszak legelején többnyire erősen felhős vagy borult idő várható többfelé esővel. Vasárnap csökken a felhőzet, majd a hét első felében napos és tartósan ködös, borult területek egyaránt lehetnek. Utóbbinak az ország északkeleti harmadában van a legnagyobb esélye.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 5, 11 fokról 1, 7 fok közé süllyed. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10, 17 fok között alakul, de a tartósan borult, párás tájakon – jellemzően északkeleten – több fokkal hidegebb lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. november 16. 1,1 °C -4,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 19,8 °C (1963) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,6 °C (1983)

 

Forrás: met.hu