Melanoma – Évekig is időzített bomba lehet az anyajegy

A korai stádiumú melanoma békés anyajegyhez hasonlít, ezért anyajegy szűrővizsgálat nélkül erre az esetek többségében már csak akkor kerül sor, ha a betegnek panaszai jelentkeznek és emiatt orvoshoz fordul. Így viszont a gyógyulás esélyei is jelentősen csökkennek. A bőrön zajló rosszindulatú elváltozások akár hosszú évekig is észrevétlenek maradhatnak. Ha idejében felismerik, és szükség esetén sebészi úton eltávolítják a rosszindulatú növedéket, akkor jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el.

Nem egyszerű felismerni az anyajegy elváltozás jeleit

Aki időnként átvizsgálja a bőrét, az anyajegyekre fordít nagyobb figyelmet. Ellenőrzi, hogy változott-e az alakja, nagyobb, szabálytalanabb lett-e, jelentkezik-e viszketés, esetleg vérzés, kisebesedés a területén – számol be tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa. Tudni kell azonban, hogy a rosszindulatú elváltozások nem minden esetben okoznak jól észrevehető jeleket az anyajegyek megjelenésében. Előfordul, hogy egy, a kezén lévő anyajegyet jön el hozzám ellenőriztetni a beteg, amiről a vizsgálat során kiderül, hogy ártalmatlan. Valahol máshol azonban – lehet, hogy olyan helyen, ahol ő maga észre sem vehette volna – például a hátán találok olyan szabad szemmel nem is látható elváltozást, amit érdemes megfigyelni, vagy eltávolíttatni.

Hogyan alakul ki a melanoma?

A bőrben pigmentsejtek csoportba rendeződve alkotják az anyajegyeket. A melanoma a bőr pigmentsejteiből kiinduló bőrdaganat. Megjelenése több tényezőtől is függ, kialakulásában közrejátszik a genetika (öröklött hajlam), környezeti faktorok, itt kiemelkedő a napsugarak, az UV-sugárzás szerepe, de nem elhanyagolható az életmód sem, kutatások szerint például a dohányzás is egyértelműen növeli a melanoma kockázatát. Ezek együttesen, vagy külön-külön is okozhatják, hogy  az egyik pigmentsejt megváltozik, majd elkezd korlátlanul osztódni, vagyis kialakul a melanoma.

melanoma

Minél később ismerik fel, annál nagyobb az áttétek megjelenésének esélye

A pigmentsejtek a bőr legfelső hámrétegében találhatóak. A melanoma terjedése az első időszakban vertikális, vagyis a pigmentsejtek osztódása vízszintes irányban történik, ez a folyamat pedig akár több évig is tarthat anélkül, hogy a betegnek tudomása lenne a szervezetében zajló változásokról. Az anyajegy szűrés során, ebben a stádiumban, ezeket a szabad szemmel még nem észrevehető változásokat is diagnosztizálni lehet, így sebészeti beavatkozás során, a bőr rétegeiből kimetszve megakadályozható a tovább terjedése. Idővel a sejtek osztódása ugyanis függőleges irányban, lefelé is folytatódik, az irha rétegbe belépve azonban már bekerülhetnek a nyirokáramba, ami könnyen áttétek megjelenéséhez vezethet.

Panaszmentesség esetén szűrővizsgálat=nagyobb esély a felépülésre

A melanoma gyógyulásai esélyei tehát az elváltozás korai szakaszában a legjobbak, ezért fontos akkor is az anyajegyek vizsgálata, ha semmilyen panaszunk sincsen. A magas rizikójú csoportba tartozóknak – akiknek sok, vagy sok szabálytalan anyajegye van; családjukban előfordult melanoma; sok időt tölt a szabadban, napon – mindenképp javasolt a rendszeres szűrés. Ha bármilyen változást tapasztal az anyajegyben, akkor azonnal forduljon orvoshoz. Kisebb százalékban, de melanoma a nem rizikócsoportba tartozóknál is megjelenhet, ezért az anyajegyeket ellenőriztetni mindenki számára évente javasolt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.