Megmutatjuk milyen hársfavirágot érdemes gyűjteni!

Júniustól messziről illatoznak a virágzó hársfák. Mivel több hársfaj is előfordul hazánkban, fontos, hogy megismerjük, melyikről gyűjthetünk és melyikről nem.

A hársfajok bemutatása 

hársfajok lombhullató fák, általános jellemzőjük a terebélyes, tojásdad korona, a magas növés. Leveleik aszimmetrikusak, szíves vállal, fűrészes levélszéllel. Viráguk érdekes kelléke a tengelyhez nőtt világoszöld, hártyás murvalevél. Gyógynövényként több hársfaj virágát is gyűjthetjük: ezek akislevelű hárs (Tilia cordata), közönséges hárs (Tilia x vulgaris) és a nagylevelű hárs (Tilia plathyphyllos).

A hazánkban is honos és gyakran ültetett ezüst hárs (Tilia tomentosa) virágja nem alkalmas drognak.

 

Gyűjtsünk hársfavirágot, megmutatjuk, milyet
Gyűjtsünk hársfavirágot, megmutatjuk, milyet
Gyűjtsünk hársfavirágot, megmutatjuk, milyet
Kislevelű hárs Ezüst hárs Nagylevelű hárs

 

A kislevelű hárs felismerhető a levél fonákján az érzugokban található rozsdavörös szakállas szőrképleteiről. A hársak közül a legkésőbb, júliustól virágzik. A közönséges hárs levelének fonákja fakó színű, az érzugokban lévő szőrök fehérek, míg a nagylevelű hárs nemcsak nagyobb leveleiről, hanem azok élénkzöld színéről is felismerhető, virágai korán, már június elején nyílnak. Az ezüst hársleveleit, nevéhez hűen csillagszőrök borítják, amitől a levél fonákja ezüstösen nemezes. A szőrös levél allergiát okozhat, ezért nem ajánlatos erről a fáról bármit is gyűjteni.

Hogyan gyűjtsük a hársvirágot?

A virágokat a murvalevelekkel együtt szedjük, száraz, napos időben, a virágnyílás kezdetén. Ne gyűjtsünk forgalmas utak mellől vagy ipartelepek környékén. Szárítás előtt a növény más részeit (leveleket, hajtást) válogassuk ki, majd 6-8 cm vastagon terítve, huzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással szárítsuk ki. Csak a teljesen száraz virágdrogot tegyük el télire kartondobozba, textilzsákba vagy üvegbe; a fém tárolóedényeket kerüljük.

 

 

Gyűjtsünk hársfavirágot, megmutatjuk, milyet

Fotó: Horváth Anikó

Hárs, a torok gyógyszere
A hársfavirágból készített tea meghűléses megbetegedésnél izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatású, emellett enyhe nyugtató is. Vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is fontos összetevő. A virágok főzetét a fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk. A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta, ugyancsak izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású. De nem csak virágát hasznosítjuk, a hársfa fájának elszenesítésével készül az orvosi szén, amely bélfertőzés, hasmenés esetén bevált gyógyszer.

Gyűjtsünk hársfavirágot, megmutatjuk, milyet

 

Kedvező tulajdonságai ellenére a hárs túlzott fogyasztása problémát is okozhat (felborítja hőháztartásunkat, szívdobogást idézhet elő), ezért mindenképp más teákkal felváltva fogyasszuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index