Meggyes-csokis édesség nyerte a hobbicukrászok versenyét

A Fekete-erdei könnyű álom lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budakeszi Jéga-Szabó Anna alkotott meg.

A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát – és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető.

A döntőben a zsűri a 11 torta közül választotta ki a legjobb édességet, mely a szakemberek szerint megállná a helyét bármely cukrászdában.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyagok a meggy, málna, szeder, a gesztenye és a csokoládé voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alkotóelemhez is, mint a törökmogyoró-liszt, a totu (tojásfehérjéből készített túrópótló), vagy épp a narancsvirágvíz.

 

A sokféle izgalmas ízkombináció kóstolását követően nehéz választás elé került a Bechmann György cukrászmester által vezetett zsűri, mely végül a Fekete-erdei könnyű álom elnevezésű kreáció mellett tette le a voksát. A győztes torta alkotóját elsősorban a népszerű Fekete-erdő torta inspirálta, a meggy, a cukormentes étcsokoládé és fehércsokoládé, a tejszín, a zabpehelyliszt, valamint a mandulaliszt felhasználásával kiváló ízharmóniát sikerült elérnie, és ehhez kedvező tápérték-adatok társulnak: szeleteként 8,6 g szénhidrátot és 209 kcal-t tartalmaz.

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnybe, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a torták a tetszetős megjelenésükkel és kellemes ízélményükkel is megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A győztes a háziverseny fődíját, egy KENWOOD Chef Titanium konyhai robotgépet vihetett haza.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója idén is a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont® NEMERE vércukormérőt és cukrászkellék-utalványt tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Szilvás-gesztenyés tortájával Balázs Gréta vihetett haza.

Egyre többen követnek “mentes” étrendet: ételallergia vagy – intolerancia miatt nem fogyasztanak tejterméket, egészségügyi okból vagy meggyőződésből kerülik a gluténtartalmú gabonák fogyasztását. Az elmúlt években is számos kiváló “mentes” kreációt kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb mentes alkotást. Gazdagné Görbe Tímea az Édeskés ébredés fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely a budapesti Radisson Blu Béke Hotel 15 000 Ft értékű vacsora felajánlása.

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján (http://cukkerberg.blog.hu/).

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Wessling Hungary Kft, valamint a Zsolnay Kávéház, mely ’mentes’ sütemény kínálatával évek óta szívügyének tekinti az egészséges táplálkozást.  A program főtámogatója indulása óta a 77 Elektronika Kft. A profi cukrászok versenyének idei győztese a “Pöttyös Panni” lett, melyet a Zazzi Cukrászda cukrásza, Varga Margit alkotott meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.