Meggy: 10-szer annyi vitamin és ásványi anyag mint a cseresznyében

A kutatók szerint valamennyi élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag, a meggylékúra pedig felér egy igazi vitalizáló kezeléssel.

A meggy (Prunus cerasus) vitamin- és ásványi anyag összetétele (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz.

A meggy B-vitamin gazdagsága is említésre méltó (B1- és B2-vitamin). Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink működésére.

Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet.

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.

meggy
A gyógyító meggy

A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra. Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy magyar tudós fedezte fel. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.

A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását.

Meggy biológia növényvédelme (Biocont termékekkel)

Cseresznyelégy színcsapda

Sárga henger alakúra hajtott A/4-es lapok kiskertben, gyümölcsösben való használatra. A kifejlett cseresznyelegyek csapdázásával jelentősen csökken a lerakott peték száma és ezzel a kártevők mennyisége, aminek következtében kevesebb lesz a kukacos cseresznye.
A csapdákat még a cseresznye sárgulása előtt ki kell helyezni! Az egy fára kihelyezendő csapdák száma = a fa magassága méterben X 2. A csapdákat egyenletesen osszuk el a fán, fontos, hogy a fa tetejére is kerüljön 3-4 lap, de az északi oldalra nem szükséges tenni!
Kiszerelés: 6 db lap/csomag.

A cseresznyelégy illatcsalétek

(TMA kártya) egy szintetikus aminokat tartalmazó anyag. Hatását mint táplálkozásfokozó csalogatóanyag fejti ki. Különösen a nőstény cseresznyelegyeket vonzza. Használati útmutató a cseresznyelégy illatcsalétek alkalmazásához: vágja le a cseresznyelégy illatcsalétek tasakjának egyik sarkát, az így felnyitott illatcsalétket a cseresznyelégy színcsapda rögzítődrótjával átszúrva rögzítse a színcsapdához. A csalétekkel kombinált színcsapdát helyezze a cseresznyefa déli oldalára kb 1,5-2 m magasságba. Alkalmazás: kártevő monitoring céljára: 1 illatcsalétkes csapda 1 ha-ra,tömegcsapdázás (közvetlen védelem) céljára: 50 illatcsalétkes csapda 1 ha-ra, egymástól 15 m-re kihelyezve. Hatástartam körülbelül 90 nap (időjárástól függően).

Gyümölcsdarázs színcsapda.

A/5 méretű fehérragacslap kiskertben, gyümölcsösben való használatra. A gyümölcsdarazsak (Hoplocampa fajok) nőstényei a szilva és alma, illetve időnként a cseresznye és kajszibarack fehér virágait keresik, lárváik azokat károsítják.
A fehér ragadós lapok a virágzás előtt kb. egy héttel történő kiaggatásával jelentősen csökkenthetjük a gyümölcsdarázs nőstények számát és ezáltal a virágokban okozott kártételt. Az egy fára kihelyezendő csapdák száma = a fa magassága méterben X 2. A csapdákat egyenletesen osszuk el a fán, fontos, hogy a fa tetejére is kerüljön 3-4 lap, de az északi oldalra nem szükséges tenni!
Kiszerelés: 6 db lap/csomag.

6. Ragadós szalag (hernyóöv) gyümölcsfákra araszolólepkék,hangyák és levéltetvek ellen. Néhány kártevő, mint például a szárnyatlan nőstény téliaraszolólepkék, vagy a hangyák (amelyek terjesztik és védik a levéltetveket) a fák lombkoronájába csak a fatörzsön át tudnak feljutni. Ezeket távol tudjuk tartani gyümölcsfáinktól, ha a fatörzsre nem száradó ragasztóval bevont papír szalagot rögzítünk.
Kiszerelés: 2 m/csomag + spárga.

Meggy (hagyományos) növényvédelme

meggy_novenyvedelem
Meggy növényvédelme (Készítette: Dr. Lánszki Imre)

Összesen 8-10 permetezés.
A felhasznált lémennyiség a lombfelület és a kijuttató eszköz függvénye. (300-5000 l/ha)
A Fitokondi az EM-BIO-val csak tankmix formájában keverhető, azonnal ki kell permetezni, hogy a
szervesanyag fermentációja ne induljon be. Nedvesítésre minden esetben javaslom a Melius 1,5-2,0 l/ha mennyiségét. Sem a Fitokoni, sem a Melius, de az EM-BIO sem veszélyes a méhekre. Az élelmiszer eü. v. idő mindegyiknél 0 nap. Ez a technológia gyakorlatilag ( a triazolok kivételével) integrált technológiának tekinthető

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.