Megfázás gyerekeknél – 14 tipp a hatékony kezelésre – 1.rész!

Szülőknek nem újdonság, hogy a megfázás gyerekeknél igen gyakori – életük első évében akár hétszer is átesnek rajta.

Hogyan segíthetünk természetes módon a tüneteken?

Orrfolyás, sírás, álmatlan éjszakák – a megfázás gyerekeknél életük korai időszakában meglehetősen sűrűn előfordul. A tünetek még egy felnőttet is próbára tehetnek, nemhogy egy csemetét – akiknek még a gyógyszerek alkalmazása sem javasolt 2 éves kor alatt.

Mit tehetünk mégis értük?

1. Adjunk sok folyadékot!
Az elvékonyítja a váladékot és segít az orrfolyás enyhítésében, sőt a dehidratáció esélyét is csökkentjük. Az anyatej vagy tápszer is jót tesz. Gyümölcslét, cukros üdítőt ne kínáljunk. A gyermek eleget ivott, ha a vizelete élénksárga. Ha sötét, több folyadékra van szüksége.

2. Tisztítsuk ki az orrot!
A megfázás gyerekeknél már csak azért is problémás, mert nem tudnak önállóan orrot fújni. Az erre a célra megalkotott fecskendő azonban kitisztítja a váladékot az orrjáratokból. Használata után mindig mossuk meg szappannal és meleg vízzel! Az orrszívó is nagy segítség, amelyet elektromos eszközhöz csatlakoztatunk.

3. Sós cseppek
Az orröblítés is segítséget jelenthet, ha a megfázás gyerekeknél jelentkezik. Meglazítja a váladékot, amely eldugítja az orrot. A vény nélkül is kapható sós cseppek vagy spray tökéletes, de magunk is készíthetünk: egy csésze meleg vízben keverjünk el fél teáskanál asztali sót. Fektessük hátára a babát és mindkét orrlyukába cseppentsünk az oldalból 2-3 cseppet. Töröljük meg az orrát, a váladék kiszívására pedig alkalmazzuk az orrszívót.

4. Alvás segítése
Ha megemeljük a gyermek ágyának fejrészét, könnyebben tud lélegezni. Akár egy összecsavart törölközőt vagy könyveket is fektethetünk a matraca fejrésze alá, hogy megemeljük a fekhelyet – párnával azonban sosem tegyük, ez növeli a fulladás esélyét!

5. Főzzünk csirkelevest!
A nagyi-féle módszer mindig beválik. Kutatások szerint többször is érdemes enni a csirkelevesből. A benne levő tápanyagok, mint a hús és a zöldségek csökkentik a gyulladást, melyek a megfázás tüneteit okozzák. A meleg leves ráadásul elvékonyítja a váladékot és tisztítja az orrot. Ha a gyermek még kicsi, pürét is csinálhatunk a levesből.

6. Használjunk párásítót!
A levegőben levő nedvesség segít köhögés és váladék-felhalmozódás esetén. A megfázás gyerekeknél könnyen enyhíthető, ha a szobában párásítót működtetünk. Fontos azonban naponta cserélni a vizet és az utasításoknak megfelelően tisztítani a párásítót. Ezzel meggátoljuk, hogy baktériumok és penész alakuljon ki.

7. Hozzunk létre gőzszobát!
Ha a megfázás gyerekeknél jelentkezik, akár „gőzszobát” is kialakíthatunk a gyógyulás érdekében. Csukjuk be a fürdőszoba ajtaját és engedjünk meleg vizet a zuhanyrózsából. Így a helyiség megtelik gőzzel. Üljünk a gőzben negyed órát a kicsivel. Játékkal, könyvvel lefoglalhatjuk közben. Jót tesz, ha a meleg levegőt belélegzi, a nedves levegő segít az eldugult légutak kitisztításában. A legjobb ezt a műveletet lefekvés előtt elvégezni. Így az alvás is könnyebb lesz a számára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index