Megérkezett a hidegfront

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

Hidegfront és több helyen záporok

Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

esosido2

Egy délnyugat-északkeleti irányban haladó hidegfront mentén erőteljes felhősödés kezdődik, délig az északkeleti területeket is elérve. Napközben a legtöbb felhő a Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében lesz, másutt felhőátvonulásokra számíthatunk hosszabb napos időszakokkal. A front mentén éjszaka előbb a Dunántúlon és a középső országrészben alakulnak ki záporok, zivatarok, majd fokozatosan kelet felé haladnak. Hajnaltól az intenzívebb záporok, zivatarok a Dunától keletre valószínűek, de másutt is kialakulhat kisebb csapadék. A fronthoz kötődően heves zivatarok kialakulása is várható, melyeket felhőszakadás, jégeső és szélrohamok is kísérhetnek. A délnyugati szelet a Dunántúlon kísérhetik erős lökések, emellett zivatarok környezetében a nap bármely szakában lehetnek viharos (erősen viharos) széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 19 fok között alakul, északkeleten néhol ennél pár fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Gomolyfelhős-napos időre van kilátás az időszak elején több, a végen kevesebb napsütéssel. Eleinte elszórtan – nagyobb eséllyel északon és nyugaton -, később több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) csak lokálisan várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 28 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 28. 21,9 °C +3,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 32,6 °C (2003) legalacsonyabb hőmérséklet: 3,1 °C (1977)

Forrás: met.hu