Megbetegíthet a macskakarmolás?

Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetünk apróbb sérüléseket esetleg macskakarmolást. Ha ezek pár nap után sem gyógyulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat „Macskakarmolási betegség” tünete is lehet. 

A fertőzött állat tünetmentes


A macskakarmolási betegség egy külön néven kiemelt kórkép, amit el lehet különíteni azoktól az egyéb, döntően bakteriális kórképektől, amelyeket szintén a macskák karmolásával szerhetünk meg leggyakrabban – hangsúlyozza dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa.
A betegséget bakteriális fertőzés okozza. A Bartonella henselae nevű kórokozó elsősorban az otthonról kijáró, vagy kóbor macskákban gyakran kimutatható anélkül, hogy az állatoknál bármilyen betegséget vagy tünetet okozna. Ha azonban a karmolással a baktérium a véráramba kerül, akkor a sérülés nyomán megjelennek a macskakarmolási betegség tünetei. Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a macskák 40%-a lehet hordozó, a kórokozó elsősorban az egy év alatti macskákban fordul elő.

macska virágokkal

Honnan ismerhető fel a betegség?
A sérülés helyén megjelenő erősödő bőrtünetek – vörösség, gyulladás jele, dudor, hólyag – láz, fejfájás a fertőzés jele lehet. Jellegzetes tünet még a sérülés helyéhez közeli nyirokcsomók duzzanata. Ha a marás a lábon történt, akkor a lágyékhajlatban lévő nyirokcsomók, ha a karon, akkor a hónaljban lévőknél jelentkezik a duzzanat.

Mikor forduljunk orvoshoz?
A macskakarmolási betegség tünetei általában egy hét alatt maguktól is elmúlnak. Orvoshoz fordulni javasolt, ha a tünetek ennél tovább is jelentkeznek, vagy a nyirokcsomók duzzanata a test más pontján is megjelenik, nem csak a karmolás közelében. Ilyen esetekben antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, illetve fontos kizárni egyéb olyan betegségeket, amelyek hasonló tünetet produkálhatnak.

Elsősorban immunkárosodott betegekre veszélyes
Nyirokcsomó megnagyobbodást egyéb fertőzések és súlyosabb betegségek – például tbc, limfóma – is okozhatnak, ezeket ilyen esetben ki kell zárni – teszi hozzá az Immunközpont főorvosa. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha immunkárosodott beteget (pl. HIV-fertőzött) érte a macskakarmolás, ez esetben súlyos, az egész szervezetet elárasztó bakteriális fertőzést előzhetünk meg a hosszan, 4-6 hétig szedett antibiotikummal.

Megelőzhető?
A betegség emberről-emberre nem terjed, csak fertőzött állat karmolásával kaphatjuk el. Ilyenkor mindig fontos a sebet alaposan fertőtleníteni. Mivel a macskák nyálában megtalálható a kórokozó, ami így fürdés során a szőrükre is kerülhet, ezért nagyon fontos az állattal való játék, foglalkozás után mindig alaposan kezet mosni.

Forrás: Immunközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.