Még mindig megbélyegzik az autista gyerekeket

Felmérések alapján ma Magyarországon minden 67. ember autista, bár számos esetben nem diagnosztizálják a betegséget. 

Dóra négy gyermek édesanyja: Dani 22, Betti 20, Zalán 11, Levente pedig 7 éves. A fiúk magasan funkcionáló, okos, intelligens autisták. Az életük 2012-től változott meg gyökeresen, az anyuka addig a pillanatig azt hitte, hogy csak az egyik gyermeke betegségével kell megküzdenie. A most 20 éves Betti oxigénhiánnyal született, a nyaka köré tekeredett köldökzsinór lényegében megfojtotta őt.

Dóráék nagy fia hat nyelven beszél, a középső már hat évesen menetrendeket szerkesztett, a legfiatalabb pedig a maga által alkotott angol-magyar keveréknyelven kommunikál. A négy gyerekes családban az összes fiú nagyon okos, csak furán viselkedik játszótéren, buszon, ott ahol sok ember van. Ezért használják a bocs kártyájukat.

A most 11 éves Zalán óvodába került, nem tudott beilleszkedni a gyerekek közé. 3 hónap után nevelési tanácsadóba küldték. A kisfiúról megállapították, hogy bár a viselkedése passzív, mégsem tud megülni a fenekén – hiperaktivitás, figyelemzavar irányában kezdtek vizsgálódni. Az első osztály megkezdése előtt derült ki, hogy nagyobb a baj, mint hitték. Daniról 17 éves korában derült ki, hogy autista, a betegség legenyhébb változatában szenved: aspergeres. A dzsúdó tartotta karban. Az ELTE-n bölcsész lett, ma már 6 nyelven beszél anyanyelvi szinten.

Dóra áldásnak tartja, hogy fiainak van úgynevezett speciális területük, amiben kimagaslóak – sajnos ez nem minden autistáról mondható el. Zalán naplót vezet, imád olvasni és kirándulni. A 7 éves Levente a legzártabb. Egy sajátos angol-magyar keveréknyelvet beszél. Dóra az elején még azt hitte, nagy könnyebbség, hogy tudják a gyerekek diagnózisát. Csak később jöttek rá, hogy ez valójában még mindig stigma.

Forrás: RTL Klub