Máshol kellene meghúzni a prediabetes diagnózisához a vércukorérték határát?

A 2-es típusú cukorbetegség általában lappangva, hosszú időn keresztül alakul ki, ám több állapot is fellép, még mielőtt diabetes lesz a diagnózis. Ilyen megelőző állapot az inzulinrezisztencia, az emelkedett éhomi glükóz szint, a csökkent glükóztolerancia. Bár létezik a WHO által megadott határérték, melytől fennáll a prediabetes, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot, ám az Amerikai Diabetes Társaság szerint csökkenteni kellene a határértéket. A témáról dr. Polyák Annamáriával, a Budai Endokrinközpont diabetológusával beszélgettünk.

Mi az a prediabetes?

A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint emelkedése még nem éri el a diabetes határát. A prediabetes diagnózisa kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis amint tovább növi magát cukorbetegséggé, az komolyabb és jelentősebb életmódbeli változtatásokkal jár, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira. Ráadásul már a prediabetes is megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, így mindenképp foglalkozni kell vele.

A WHO általi közleményben prediabetes esetén az éhomi vércukorérték 6,1-6,9 mmol/l között mozog. Ám az Amerikai Diabetes Társaság szerint a stroke és a szívinfarktus kockázata már 5,6 mmol/l felett megnő, így onnantól kellene az állapotot prediabetesnek tekinteni.

Prediabetes tünetei

Sajnos a prediabetesnek nincsenek egyértelmű tünetei – ahogy kezdetben a cukorbetegségnek sem-, ám van néhány mindennaposnak mondható panasz, ami utalhat az állapot jelenlétére:

  • fáradtság
  • fokozott szomjúság
  • gyakoribb vizelési inger
  • fokozott étvágy (főleg étkez után 2-3 órával)

Mivel a prediabetes gyakran tünetmentes, ezért fontos, hogy azok, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálaton, ahol fény derülhet az emelkedett értékekre. Fokozott kockázati tényezőnek számít az inzulinrezisztencia, PCOS, családban előfordult diabetes, túlsúly, mozgásszegény életmód, valamint a 45 év feletti életkor.

A 2-es típusú cukorbetegség elkerülhető

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő, személyre szabott terápiával a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása megelőzhető. A legfontosabb a speciális diéta és mozgásterápia, melyek segítségével javul a szervezet inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszint, valamint ezek betartásával a súlyfeleslegtől is megszabadulhat a beteg. Amennyiben szükséges, orvosi javallatra gyógyszerek alkalmazása is indokolt lehet. A mihamarabbi terápiának ezek mellett azért is van nagy jelentősége, mert ebben a stádiumban még lényegesen könnyebb és eredményesebb a kezelés, mint a cukorbetegség esetén.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Egy válasz

  1. Bróda Ibolya

    Én I. tipusú cukorbeteg vagyok. 48 évi tapasztalatom alapján le merem írni, hogy 4,5 mmol cukor értéknél én már javában hypózom. Aki nagyon régen cukorbeteg, annak a 8-10-es értékek a legmegfelelőbbek.