Maradi lépés a hüvelyi háló implantátumok betiltása?

Az intézkedés fontos kezelést von meg a hüvely prolapsusban szenvedőktől

Amennyiben a hüvelyi háló implantátumot betiltják, egy igen lényeges kezelési lehetőségtől esnek el azok a nők, akiknek előreesik a hüvelye, vagyis prolapsussal küzdenek – fejtette ki a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiuma.

A vaginasüllyedés vagy prolapsus sajnos létező probléma, melyre a hüvelyi háló implantátum is megoldást jelenthet. Van, akinek beválik és lehetősége van élni vele.

Az Egyesült Királyság egészségügyi intézete (National Institute for Health and Care Excellence – NICE) azonban az eszköz betiltását szorgalmazza. Az ok az, hogy körülbelül 800 nő követelt intézkedést a gyártókkal szemben, mert fájdalmas komplikáció alakult ki nála.

Amikor egy proplapsus kialakul, az orvosok bizonyos esetekben hálót rögzítenek a hüvely falára, a szervek – így a méh, a bél vagy a húgyhólyag – támasztása érdekében, melyek „kieshetnek” a pontos helyükről. Nők százainak volt gondja a műanyag hálóval, amely polipropilénből készült.

Kisebb komplikációra van esély egy hasonló, ugyanilyen anyagból készült eszköz, a „szalag” esetében, amelyet a szivárgó húgyhólyagból eredő folyadék meggátlására terveztek.

Linda Cardozo professzor, a londoni King’s College Hospital sebésze elmondta: volt némi félreértés azt illetően, hogy mindegyik hálótípus okozott-e problémát. Ő maga nem támogatja a hüvelyi háló implantátum betiltását. „Nem hinném, hogy a teljes betiltás ésszerű lenne. Meggátolja ugyanis, hogy azok, akiknek bevált, előnyös eszközt használhassanak.”

A NICE szerint azonban ezt az eszközt kutatásokhoz tanácsos használni, rutin operációknál nem. Cardozo professzor szerint a tiltás ugyanakkor minden jövőbeni kutatást megállítana. Visszalépésnek számítana a dolog, amellyel egy esélyt elvesznek a prolapsusban szenvedőktől.

nogyogyaszat, menstruacio

Kiemelte: a mesterséges térdek és csípők sem voltak tökéletesek az elején, mégis bemutatták és használatba vették azokat – ám a kutatás fejlődésének köszönhetően mára jelentősen javítják az emberek életminőségét.

A hüvelyi háló implantátumokat megfelelő nőknél kell használni és hozzáértő szakembereknek kell felhelyezni azokat – tette hozzá a professzor, aki szerint ezeket az eszközöket ráadásul túlhasználni sem szabad, cseréltetni kell.

Most – a tiltás lehetőségének köszönhetően – felesleges aggodalmat is okoztak számos nő körében, akiknek van hüvelyi háló implantátumuk, és gond nélkül használják is őket. Azt hihetik, hogy valami szörnyű dolog történik a testükben.

Márpedig az eszköz sokaknak segített visszatérni a hétköznapi életükhöz és kitűnően bevált.

Azok ugyanakkor, akiknek valóban fájdalmat okozott a hüvelyi háló implantátum vagy szalag, úgy vélik, fontos, hogy a páciensek valamennyi tényt ismerjenek a termékről, ahogyan azt is tudniuk kell, milyen mellékhatásokkal járhat a felhelyezése.

 

John Wilkinson, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) vezetője elmondta: a páciensek biztonsága számukra a legfontosabb, s belátják, hogy egyes nőknél súlyos komplikációk alakultak ki a hüvelyi háló implantátum miatt – ennek pedig komoly jelentősége lehet a többiekre nézve is. Az viszont szintén nyilvánvaló, hogy más nők profitálnak ezen eszköz alkalmazásából.

A vita egyelőre nem dőlt el – a NICE a közeljövőben készíti el végleges ajánlását.

Ám az Egyesült Államokban már nem egy cég fizetett ki többszáz millió dollárt a rosszul járt pácienseknek kártérítéséként.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.