Már középiskolában fontos elsajátítani a helyes emlő önvizsgálatot

A védőnőknek kiemelt szerepük van az egészséggondozásban és az egészséges életmódra való nevelésben. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány és az AVON együttműködésével valósul meg, amelynek keretén belül négy alkalommal rendezik meg „A VÉDŐNŐ SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN” ingyenes továbbképzést. A program célja, hogy a védőnők már középiskolában megtanítsák a fiatal lányokat a helyes emlő önvizsgálatra és hogy felhívják a figyelmet a kevésbé ismert terhességi emlőrák veszélyeire.

Az emlőrák hazánkban is a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés, amely évente 2500 nő halálát okozza és becslések szerint 6000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség időben történő felismerése 75%-kal növelheti a betegek túlélési esélyeit, ebben pedig az emlőrákkal kapcsolatos ismeretek nyújthatnak segítséget. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program célja a védőnők edukálása az emlőrák rizikófaktorairól, a kialakulás kockázatának csökkentéséről, a helyes önvizsgálatról és az időben történő felismerés fontosságáról. A program keretein belül az idei évben összesen négy védőnői továbbképzés valósul meg a témában – kettő Budapesten, egy Debrecenben és egy Zalaegerszegen. A programban résztvevő iskolai védőnők a képzést követően középiskolákban tartanak prevenciós előadásokat mellrák témában fiatal lányok számára; azok a védőnők pedig akik terhesgondozást végeznek, ők a terhességi emlőrákkal kapcsolatban tudnak segíteni a kismamáknak.

„Az egészségtudatosságra való nevelést célszerű minél hamarabb elkezdeni. Igaz, ma már az interneten számos információ fellelhető a daganatos megbetegedésekről és az emlőrákról, azonban úgy gondoljuk, hogy a személyes találkozás nagyobb és maradandóbb hatást gyakorol a fiatalokra, hiszen így egy hiteles személytől azonnali és szakértői választ kapnak a bennük felmerülő kérdésekre. A védőnőknek jelentőségteljes szerepük van már csecsemőkortól kezdve a fiatalok életében, ezért tőlük természetesebben és nyitottabban fogadják az emlőrák veszélyeire való figyelmeztetést is. A védőnői továbbképzéseken a résztvevők többek között megismerkednek az önvizsgálat fontosságával és elvégzésének helyes módjával, az emlőrák szűrési és kezelési lehetőségeivel, illetve a terhességi emlőrák veszélyével is. Az AVON jelentős mértékű támogatásának köszönhetően idén összesen négy akkreditált továbbképzést tartunk, amelyeken előreláthatólag 800 védőnő vesz részt. Reméljük, hogy az együttműködésnek köszönhetően egyre több fiatal nőnek tudjuk felhívni a figyelmét az önvizsgálat fontosságára” – nyilatkozta a program kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

mell

„ Az emlőrák a fiatalabb korosztályokat is fenyegeti, ezért már középiskolás korban fontosnak tartjuk, hogy kihangsúlyozzuk az önmagukra való odafigyelés fontosságát és az egészségtudatos életmód jelentőségét. Az AVON, a nők vállalatként az egyik fő küldetésének tekinti, hogy olyan kezdeményezések mellé álljon, amelyek a nők egészségének megóvását szolgálják. Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen nagy szakértelemmel rendelkező alapítványt támogathatunk és bízom abban, hogy A Mellünk Egészségéért Védőnői Program eléri a célját és egyre több középiskolás lány esetében teszi az önvizsgálatot olyan rutinná, mint a fogmosás. ”- tette hozzá az együttműködés kapcsán Fellner Krisztián, az AVON Magyarország értékesítési vezetője.

Az érdeklődő védőnők az alábbi továbbképzésekre jelentkezhetnek: május 31-én Budapest, június 28-án Zalaegerszeg, szeptember 20-án Budapest és november 7-én pedig Debrecen.  További információért és jelentkezésért látogasson el a www.mellunkegeszsegeert.hu honlapra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.