Májban jók: 10 étel, amellyel méregtelenítjük ezt a fontos szervet!

Orvosok, gyógynövény- és táplálkozási szakértők mind egyetértenek abban, hogy a feldolgozott nyugati ételek és életvitel, valamint a környezetszennyezés megteszi hatását a májra. Méregteleníteni ezért igenis szükséges. Szerencsére ezt ételekkel könnyen megtehetjük.

Napjainkban a májnak több kihívással kell szembenéznie, mint korábban – a felgyorsult életmód, a feldolgozott ételek elszaporodása, a környezet szennyezettsége mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a fontos szerv, mely a leginkább felelős szervezetünk tisztításáért, „rosszul érezze magát”.

Szerencsénk van azonban, ugyanis a megfelelő ételek kiválasztásával segítséget nyújthatunk a májnak – és nagymértékben elősegítjük szervezetünk méregtelenítését. Ha lehetséges, mindig válasszuk ezek közül is a friss biotermékeket, amelyből a környezet és mi egyaránt profitálhatunk.

Amikor a máj túlterhelt, az a test szöveteinek mérgezéséhez vezethet és ezzel megnyílik a lehetőség a betegség kialakulásához is. A májtisztítás sokat említett kifejezés napjainkban – az ehhez szükséges ételeket pedig alighanem mindenki ismeri. Önmagukban és ételben egyaránt fogyaszthatóak.

Lássuk a májtisztító bajnokokat!

1.Sárgarépa: béta-karotin formájában nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz. Az egészséges májért nagyon jó választás a répa, amennyiben a szervezet képes vitaminná alakítani. Fontos tudni, hogy egyes weboldalak javasolják a nagy mennyiségű répalé fogyasztását, de vigyázzunk, mert a túlságosan sok béta-karotin éppenséggel mérgező hatást idéz elő!

2.Cukorrépa: betanin nevű fitonutrienst tartalmaz, melyről kimutatták, hogy védő hatása van a máj egészségére nézve. Ahogy számos más zöldséget, főzni minimálisan érdemes, hogy fenntartsuk gyógyhatását.

olivaolaj

3.Olíva olaj: egyszeresen telítetlen zsírsavai miatt előnyös, melyek segítenek csökkenteni a májban a trigliceridek felhalmozódását, mérsékelve a „zsírmáj” kialakulásának kockázatát. A nagy mennyiségű zsírfogyasztást kerülni kell, ahogyan a sok folyadék is segít.

4.Citromlé: jól ismert tisztító gyümölcs. Javasolt a beleket is tisztítani, mielőtt a máj méregtelenítését végezzük, így ugyanis elkerüljük, hogy maradjanak méreganyagok a szervezetben.

5.Zöld tea: kiváló katekin-forrás, mely az antioxidáns másik formája, mely hozzájárul a májfunkciók kiegyensúlyozott működéséhez.

6.Kurkuma: kurkumin-tartalma jelentős, mely egy igen erős antioxidáns – kimutatták róla, hogy csökkenti a gyulladást, amely számos krónikus betegséggel összefüggésbe hozható.

7.Leveles zöldségek, így a káposzta és a brokkoli például az izotiocianátok jelenléte miatt képes harcolni az olyan, krónikus betegségek ellen, mint amilyen a májcirrózis. Nagy mennyiségben tartalmaznak jódot is, amely a pajzsmirigy egészséges működéséhez járul hozzá.

zöldségek

8.Avokádó: Japánban végzett, tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az avokádó segít elnyomni a patkányoknál a toxikus májkárosodást, ami arra utal, hogy hatásai az embernél is előnyösek. Egy tanulmány arra is rávilágított, hogy az avokádó magas béta-karotin tartalmú ételekkel együtt fogyasztva segít a májnak felszívni a provitamint és A-vitaminná alakítani azt.

9.Fokhagyma: sok ezer éve használják számos betegség esetén gyógyszerként – ugyanis vértisztító hatással bír, jótékony hatású a légutakra és mára az is ismert, hogy védi a májat.

10.Spenót: betain-ban gazdag, amely egy igen fontos tápanyag a máj megfelelő működésének fenntartásához. A krónikus betegségek megelőzése érdekében is igen értékes.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu