A magyar nők többsége keveset tesz a menstruációs panaszok enyhítéséért!

Sokan tudják. Sokat beszélnek róla. Keveset tesznek. A nők életük során átlagosan 4 évet töltenek el menstruációval, megközelítőleg 450 alkalommal van ciklusuk, ami azt jelenti, hogy csaknem 40 éven keresztül kell sokaknak átélniük az ezzel járó, gyakran zavaró tüneteket.

Akarnak együtt élni vele?

És mindemellett egy jó állapotú 8-10 éves használtautó árát költik el arra, hogy enyhítsenek a ciklusukkal járó kellemetlen tüneteken.

Egy nemrégiben napvilágot látott nemzetközi kutatás szerint a legtöbben meglennének menstruáció nélkül is. A megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna. 48%-uk sohasem, harmaduk évi 3 alkalommal, 8%-uk 6 havonta és 9%-uk évente egyszer szeretne menstruálni.

Egy, szintén 2016-ban megjelent közlemény szerint a magyar nők is hasonlóan éreznek. Egy közel 600 felsőoktatási intézményben tanuló nő részvételével készült kérdőíves felmérése szerint a válaszadók csupán negyede szeretne minden hónapban menstruálni, harmaduk a 3 havonkénti menstruációt tartaná ideálisnak, 24%-uk pedig soha nem szeretne menstruálni.

Persze minden nő másképp éli meg a menstruációt. Van, akit jobban zavar, és van, akit kevésbé. De leginkább szeretnének megszabadulni tőle.

Akarnak róla beszélni?

A menstruáció a társadalom számára sajnos még mindig tabu téma. A nők többsége nem szívesen beszél az ilyenkor jelentkező problémáiról, de ha megfelelő csatornákat találnak, ha a téma iránt nyitott emberekkel találkoznak, akkor egyszerre megnyílnak, és szívesen elmondják a véleményüket.

Mikor  Iszak Eszter, Rubint Réka, Peller Anna és férje Lukács Miklós, valamint Mádai Viven közösségi médiás megosztásaik elindítottak egy erről szóló közösségi beszélgetést, több mint 5000 like és közel száz hozzászólás mutatta, hogy sokan mégiscsak nyitottak a téma iránt.

Mikor társalgás új teret kapott és Bibók Beáta szexuálpszichológussal, valamint Dr. Szőczei Beáta nőgyógyásszal kiegészülve egy élő konferenciabeszélgetésen mondták el véleményüket, tapasztalatukat, a videót több mint 40 ezren tekintették meg.

Mikor a Zavar a menstruációm honlap aktívvá vált, közel 10 ezren tekintették meg, a Facebook oldalt pedig jelenleg is közel 3000 ember követi.

Mikor a honlap kérdések és válaszok rovatában egy nőgyógyász válaszolt az téma iránt érdeklődők személyes problémáira szintén óriási volt az érdeklődés.

Mikor ehhez a „kényes témához” 3 közismert vlogger is csatlakozott, a fiatalok is megszólaltak!

Már megint Kitty, AvianaRahl és Herczeg Hajni videóit közel 180 ezren tekintették meg, 14 500-an lájkolták és 1500 komment érkezett!

 

Tehát a nők, a társadalmi előítéletektől függetlenül, vagy éppen azért igenis akarnak beszélni a menstruációról, csak a megfelelő csatornákat kell megnyitni számukra.

Akarnak tenni valamit?

A menstruációs tünetek enyhítésére irányuló cselekvésnek két akadálya is lehet. Az egyik a sok információ, amely megfelelő szakmai irányítás nélkül sokszor indokolatlan félelmeket szülhet, a másik az előítéletekből, kevés információból építkező meggyőződés.

Pedig számos jó megoldás lehet. A tapasztalati alapokra épülő természetes, népi gyógymódoktól egészen a hormonális fogamzásgátlókig széles a paletta. Mégis, viszonylag kevesen lépnek a tettek mezejére.

Például egy rövid, hazai felmérésből kiderült, hogy a nők 70%-a a nyaralás időpontjának kiválasztásában igyekszik figyelembe venni a menstruációs ciklusát. Ugyanennyien a gondtalan nyaralás érdekében szívesen változtatnának ezen a cikluson. Többségében azonban mégsem tesznek ez ügyben semmit. A felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy a nők 80%-a nyaralás előtt nem megy el a nőgyógyászához.

Pedig egy nőgyógyász értékes tanácsokkal segíthetne a probléma kezelésében.

Most, hogy közeleg az őszi wellness-szezon, talán érdemes lenne újra átgondolni a menstruációval járó kellemetlen tünetek enyhítésére tett erőfeszítéseket és meghallgatni egy nőgyógyász tanácsait.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index