Magasvérnyomás – Vajon milyen terápiában hisznek a legtöbben?

A magasvérnyomás az egész világon egyre több embert érint, ennek ellenére igen kevesen veszik komolyan, pedig olyan szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

A legtöbben egyedül a gyógyszeres terápiától várnak javulást, és kevesen tudják, hogy bizony életmódváltással is igen sokat lehet tenni az értékek normalizálása érdekében.

A Magyar Életmód Orvostani Társaság legutóbbi felmérése szerint a magyar lakosok közül sokan nincsenek tisztában a megfelelő életmód fontosságát illetően az egészségre nézve, és a legtöbben egyedül gyógyszerektől várják a gyógyulást. Pedig tanulmányok kimutatták, miszerint az életmóddal kapcsolatos betegségek orvoslásában igen nagy szerepe van mind a rendszeres testmozgásnak, mind a megfelelő táplálkozásnak. Varga Dóra, a kutatás vezetője szerint, bár a magyar lakosok nagy része tudja, hogy az étkezés igen nagy befolyással van az életmódbetegségekre – így a magasvérnyomásra is –, ám kb. 40%-uk máig nincs tisztában a rendszeres testmozgás gyógyító hatásával. További problémát jelent, hogy csak kevesen ismerik a megfelelő étkezésre és testmozgásra irányuló szakmai ajánlásokat, így ha bele is vágnak az életmódváltásba, nem biztos, hogy az az egészségi állapotuknak és egyéni adottságaiknak megfelelő lesz.

vérnyomás2

A kérdőívet kitöltő 509 fő közül, 138 fő (74%-a nő, 26%-a férfi, átlag életkor: 54 év, átlagos BMI: 29) esetében diagnosztizáltak magas vérnyomást. A betegséggel küzdők 37%-a elsődleges terápiaként a táplálkozás megváltozatását jelölte meg, de közel 20% elsődlegesen gyógyszer segítségével csökkentené a vérnyomását. Mindez annak ellenére, hogy a diagnosztizált magas vérnyomással élők 75%-a tulajdonít gyógyító hatást a táplálkozásnak magas vérnyomás esetén, míg a testmozgás kapcsán 83%-uk ítélt meg gyógyító hatást”- mondta Varga Dóra.

Magasvérnyomás, a csendes gyilkos

Ma már nem csupán az idősebbek körében fordul elő hipertónia, hanem egyre több fiatalnál is diagnosztizálásra kerül a probléma. Dr. Babai László szerint a hipertónia az egész világon egyre szedi az áldozatait, hiszen olyan súlyos szövődményeket okoz kezeletlen esetben, mint a stroke vagy a szívinfarktus. Tanulmányok szerint minden 20/10 Hgmm-es emelkedés megduplázza a szív-érrendszeri kockázatot 115/75 Hgmm vérnyomásérték felett!

A hipertónia sikeres terápiájában nagy szerepe van a gyógyszerezés mellett a testmozgásnak, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű sport akár 6-7 Hgmm-rel csökkenteni tudja a vérnyomást. Az edzések mellett a táplálkozással is sokat lehet tenni az értékek mérséklése érdekében, a legtöbb országban 9 és 12 g/nap az átlagos sóbevitel, miközben 5 g/nap mennyiségre csökkentve 4–5 Hgmm szisztolés vérnyomáscsökkenés érhető el – az ajánlott célérték napi 2,4 gramm vagy kevesebb.

etkezes1

Életmód orvoslással kevesebb gyógyszerre lehet szükség

Nemzetközi szakmai ajánlások szerint a magasvérnyomás kezelésénél az első lépés a súlycsökkentés (a túlsúlyosoknál), sóbevitel mérséklése, a napi rendszerességű zöldség-, gyümölcs- és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, csökkentett zsírbevitel, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, valamint az alkoholfogyasztás mérséklése. Amennyiben ezeket a beteg betartja, úgy hozzájárulhat a vérnyomásának normalizálásához, és akár a kezelőorvos jóváhagyásával a szedett gyógyszerek mennyiségének csökkentéséhez.

 „A hipertónia terápiájában igen nagy jelentőséggel bír a megfelelő életmódorvosi terápia. Ezen belül az egyik legfontosabb mozzanat a testsúly normalizálása, illetve a sóbevitel csökkentése. Sokan nem is tudják, de félkész – és késztermékek rengeteg hozzáadott sót tartalmaznak. Kiemelten sótartalommal bírnak a felvágottak, sajtok, pékáruk, konzervek, így fogyasztásukat magas vérnyomás esetén csökkenteni érdemes. A diéta mellett javasolt a hét legalább 5 napján legalább 30 perc legalább közepes intenzitású mozgást beiktatni, lehetőleg magas vérnyomás kezelésében jártas edzői felügyelettel”- mondja Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa és szakmai vezetője.

Forrás: Életmód Orvosi Központ