Magány – hogyan küzdjünk meg vele?

A magány ölhet is – fontos kapcsolatot tartani másokkal

Tudtuk-e, hogy a magány hatására akár meg is halhatunk? Egy kutatás szerint párhuzamba állítható a droggal vagy az elhízással, olyannyira negatív hatással van pszichikai egészségünkre. Ezért nagyon fontos jól kezelni, megküzdeni vele.

Sajnos, napjainkban a magány igen sok embert érint.

Elmagányosodó világban élünk, ahol fiatalok, idősek egyaránt találhatják magukat abban a helyzetben, hogy kénytelenek egyedül tölteni napjaik nagy részét.

A magány egy új kutatás szerint akár halálos is lehet. S nemcsak ez küldhet bennünket hamarabb a sírba – megvan a dolognak az a hátránya is, hogy hihetetlen módon károsítja mentális egészségünket. A közelmúltban elvégzett tanulmány kimutatta, hogy a magányos felnőttek kétszer akkora eséllyel depressziósak, mint akik nincsenek egyedül, 1,2-szer nagyobb valószínűséggel válnak szorongóvá és 1,5-szer nagyobb eséllyel gondolnak öngyilkosságra.

Vannak azonban dolgok, amelyeket kipróbálhatunk a magány megelőzése érdekében – mielőtt még depresszióssá válnánk. Ennek jelentős részét az képezi, hogy tartsunk kapcsolatot másokkal.

Egy tanulmány szerint az ember esélye a depresszióra 63 százalékkal csökken, amint csatlakozik három csoporthoz.

Persze, nemcsak a csoportokhoz csatlakozással lehet másokkal kapcsolatba kerülni. Alább több olyan taktikát is találunk, amelyek használhatók a magány megelőzésére. S természetesen magunk is bővíthetjük a listát.

  • Köszönjünk embereknek az utcán, akik szembejönnek velünk és szimpatikusak
  • Mosolyogjunk másokra, ahelyett, hogy mereven előre nézünk
  • Tanuljuk meg elfogadni mások meghívását
  • Kerüljük a késztetést a visszavonulásra, elszigetelődésre
  • Tervezzünk mindig valamit másokkal: akár egy ebéd, egy uzsonna, egy kávé erejéig. Javasoljuk közös műsor vagy mozifilm megnézését, egy sétát és így tovább.
  • Vigyük sétálni kutyánkat egy kuytafuttatóba, ahol mások is vannak
  • Csatlakozzunk olvasóklubhoz, kártyaklubhoz, teniszklubhoz vagy futó közösséghez – attól függően, mi érdekel bennünket, a lista végtelen lehet.
  • Vegyünk órákat – lehet az fotós tanfolyam, nyelvtanfolyam, jóga óra, főzőiskola vagy tánciskola, szintén rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre.

Amennyiben a fenti ötletek miatt szorongóvá válunk vagy tehernek éljük meg, ne essünk kétségbe. Ezen változások megtételéhez időre van szükségünk – amellett kitartásra és eltökéltségre. Ne legyünk túl kemények magunkkal. Meg lehet csinálni, de a változtatás sosem könnyű – ez igaz.

Nehéz lehet kimozdulni komfortzónánkból és kapcsolatba lépni másokkal. Ha akadályokkal találkozunk, az csalódást is okozhat. Valószínű, hogy sikerekkel és csalódásokkal is szembenézünk majd – de nem szabad feladni és visszavonulni otthonunk magányába!

Készítsünk tervet arra nézve, hogy napi szinten találkozzunk más emberekkel – felhívhatjuk őket, személyesen találkozhatunk, vagy egyszerűen köszönjünk nekik a liftnél, a recepciónál a munkahelyen. Ne szalasszuk el a kapcsolatteremtési lehetőségeket.

A legfontosabb, hogy ne álljunk le a próbálkozással! A tét ugyanis túl nagy. Meg kell őriznünk fizikai és mentális egészségünket mindenáron. Ha másokkal vagyunk, az nagyszerű módja a cél elérésének.

Mosolyogjunk és köszönjünk annak, akivel találkozunk – s az előnyök előbb-utóbb jelentkeznek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.