Magában is iszik, esetleg egyre többet? Most hagyja abba!

Az idei november a Száraz november, amelynek lényege, hogy – önkéntes alapon – ki-ki egy hónapig megtartóztatja magát mindennemű alkohol fogyasztásától.

Tóth Miklós belgyógyász, a nagy múltú szigetvári addiktológiai osztály vezetője a Hirado.hu-nak többek közt ennek kapcsán beszélt arról, mi a különbség a „szárazság” és a józanság között, illetve, hogy mikor kell megálljt parancsolni az italozásnak. Az alkoholizmus ugyanis nem gyógyítható.

Több mint 10 liter 100 százalékos alkohol – fejenként

Az elfogyasztott alkoholmennyiség évente és fejenként – a 90-es évek elejétől mai napig – 12 és 13 liternyi 100 százalékos alkohol között mozog, tehát nem valószínű, hogy az alkoholfüggők száma csökkent volna – mondta el megkeresésünkre Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai osztályának vezetője annak kapcsán, hogy egy KSH-kimutatás jelentős visszaesést mutat a nyilvántartott alkoholisták számának tekintetében.

Az addiktológus-belgyógyász mindennapos tapasztalatai alapján arról beszélt a Hirado.hu-nak, hogy az alkoholbetegek száma véleménye szerint inkább stagnál. A számok kapcsán felhívta a figyelmet arra is, hogy a különféle dizájnerdrogok olcsósága, elérhetősége, elterjedtsége is nagyban elfedi az alkoholproblémát – ami, a drog fogyasztása nélkül bizony jelentkezne.

Minden nap egy sör a tévé előtt? Nem biztos, hogy rendben van

Hogy mikortól tekinthető kórosnak az alkoholfogyasztás, ahhoz először azt kell tisztázni, hogy mi a normális mérték – mondta Tóth Miklós, aki ennek fogalmát röviden úgy definiálta: az a szint, amikor az ivással az illető nem árt sem magának, sem a környezetének.

Ezt szociális ivásnak hívjuk, és három jellemzője van. Vagyis – folytatta az addiktológus – az ivás mindigtársaságban történik, amely valamilyen alkalomra gyűlik össze – ami értelemszerűen ritkán van –, és az ivás mértékkel történik, vagyis nincs berúgás.

Fontos az is, hogy ez a bizonyos mérték – ami egyénenként nagyon változó – az évek folyamán ne változzon. Amennyiben az ivás gyakoriságában, mennyiségében vagy mindkettőben növekszik, az már kóros ivásnak tekintendő. Ha pedig valakinek veleszületett hajlama van a szenvedélybetegségekre, netán még a családi minta is kóros ebből a szempontból, akkor rövidebb-hosszabb idő után bizonyosan alkoholfüggés lesz belőle – figyelmeztet Tóth Miklós.

Az alkoholproblémára utaló, intő jelek a szakember szerint:

1. Egészségi gondok megjelenése, például magas vérnyomás, májkárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás, cukorbetegség, szívritmuszavarok, gyomorfekély, gyomorbántalmak, netán gyomorvérzés, epilepsziás rosszullét stb.

2. Anyagi problémák: Mivel az alkohol drága, ezért a többé-kevésbé rendszeres fogyasztás havonta minimum 20-30 ezer forintra tehető, ami egy átlagos család költségvetésében jelentős tétel.

3. Munkahelyi problémák: csökkenő munkateljesítmény, esetleges hiányzások másnaposság miatt – legrosszabb esetben munkaidő alatti alkoholos állapot.

4. Családi konfliktusok: az ittas állapot sok esetben ingerültséggel, türelmetlenséggel, agresszivitással jár, és azzal, hogy az italozás miatti távollétekkel csökken az „értékes idő”, azaz a családdal kreatívan együtt töltött idő. Megjelenhet egyúttal a kóros féltékenység is – ezt az alkohol elő tudja idézni –, ami szintén komoly konfliktusokat okoz.

5. Szabálysértési, törvénysértési, rendőrségi ügyek: a szakember tapasztalatai szerint rengeteg az ittas vezető, aki éveken keresztül folytatja „gyakorlatát”, lebukás nélkül.

A metil-alkohol formalinná alakul a szervezetünkben

A baranyai Szigetvár vonzáskörzetéből – mondja a kórház addiktológus főorvosa – nincs tudomásuk metil-alkohol-mérgezésről, ám egyáltalán nem biztos, hogy nem is volt. Mint mondta, a metil-alkohol-mérgezéssel az a probléma, hogy a szervezetben formalinná alakul, ami erős fertőtlenítőszer, és minden kórokozót elpusztít, a szervezetünk különböző sejtjeivel együtt. A legérzékenyebbek a különféle károsodásra az idegsejtek, és ezért ez a mérgezés is elsősorban az idegrendszerre hat.

A metil-alkohol-mérgezés tünetei:

  • gyomorfájdalom,
  • émelygés,
  • öklendezés,
  • hányinger, hányás,
  • izomgyengeség,
  • látási zavarok, mely fehér foltok formájában jelentkezik, esetleg hósesésszerű formát ölt, vagy teljes vaksággal is jelentkezhet,
  • zavart tudatállapot, mely teljes eszméletlenséggel, kómával és halállal végződhet.

A metil-alkohol az etil-alkoholtól – amit „általában” fogyasztunk – megkülönböztethetetlen. Színe, szaga, íze, állaga ugyanaz, ezért szokás valamivel megszínezni, vagy valamilyen kellemetlen szagú adalékot adni hozzá, hogy megkülönböztethető legyen.

A szárazság nem józanság

Egy addiktológus attól függően tud segíteni, hogy milyen stádiumban van az alkoholbeteg abban a folyamatban, mely, ha nem állítják le, akkor progresszíven romló tendenciájú. Könnyebb esetekben, vagy eleinte mindenképpen fontos a beteget a Névtelen Alkoholisták önsegítő csoportjaiba (AA) irányítani, melyek országosan bárhol elérhetők, ingyenesek, és igen hatékonyak, amennyiben a beteg valóban motivált a változásra.

Ha ez nem bizonyul hatásosnak, intézeti kezelésre van szükség, és azt követően szintén az AA-ban való aktív működés szükséges, annak öt ajánlása szerint – mondta el a szakember, hozzátéve: sikeresnek akkor tekinthető a kezelés, ha a beteg teljesen szermentes, „azaz nem csak hogy nem iszik, de nyugtatókat, altatókat, kábító hatású fájdalomcsillapítókat, könnyű vagy egyéb drogokat sem használ. Az élete minden területén rendezi helyzetét, kapcsolatait, és folyamatosan azon dolgozik, hogy hibáit kijavítsa, fejlődjön lelkileg. Ezt hívjuk mi józanságnak, ami minőségileg is jelentősen különbözik a szárazságtól, ahol csak szermentesség van jobb esetben, és a szer utáni vágy miatt folyamatos ingerültség, türelmetlenség, a lelki béke teljes hiánya, ami miatt az illető nem érzi jól magát a bőrében, sokszor környezete is nehezebben tolerálja, és előbb vagy utóbb ismét szerfogyasztás lesz a vége”.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.