Ma nedvesebb léghullámok érkeznek melegfronttal

Napközben hazánk nagy része felett összességében sok felhő lesz, de átmeneti felszakadozások, elvékonyodások többfelé lehetnek.

A déli óráktól észak felől egy gyenge csapadékzóna is érkezik, így elszórtan kisebb esőre, záporra előbb az északi területeken, majd este már a déli határvidéken is számítani kell. Napközben többfelé megerősödik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet -2 és +6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam.

eso

Az elkövetkező napokban a hideg és a tartós esőzés hatására továbbra is mérsékelt marad a pollenterhelés. A platán pollenszórása a közepes-magas, a nyíré és a tölgyé leginkább a közepes tartományban alakulhat. A juhar pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A fűz, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék virágpora közepes, helyenként magas koncentrációban, a dió pollenje leginkább közepes, a fenyőféléké, az ostorfáé, a szelídgesztenyéé illetve a bükké pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa, az éger, illetve a gyertyán, pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.