Ma is napos időnk lesz

Túlnyomóan napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Az északi határvidéken néhol kialakulhat zápor, esetleg egy-egy zivatar.

A déli, délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben és északkeleten helyenként hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között várható.

Légköri front nem lesz felettünk, de továbbra is meleg levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Gyenge melegfront jellegű hatás jelentkezhet a különösen érzékenyeknél. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság, illetve ingadozhat a vérnyomás. A napos, meleg időt érdemes a szabadban tölteni. A napsugárzás főként a déli órákban lesz sokfelé erős. Ajánlott a fényvédő krém, kalap, napszemüveg használata.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, sokfelé elérheti a magas, sőt helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – a nagyon magas szintet is. A csalánfélék pollenkoncentrációja is emelkedik, jellemzően a közepes tartományban alakul, bár helyenként már magas is lehet. Közepes-magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban marad, bár helyenként közepes is lehet. Jellemzően alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék és a hárs virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A hét első felében alacsony koncentrációban mediterrán eredetű pollenszemek – elsősorban az olajfa pollenszemei – is megjelenhetnek a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt helyenként a magas szintet is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index