Ma még kissé hűvös, de naposabb időnk lesz

Reggelre már a Tiszántúlon is csökken a felhőzet. Napközben a gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, a több napsütés a Dunántúlon valószínű. Az Északi-középhegység térségében és a középső országrészben helyenként lehet zápor. Az északi, északnyugati szél élénk, napközben többfelé erős lesz, a gyengébb szélre a Duna-Tisza közén számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 25 fok között alakul.

A kelet felé távolodó hidegfront a különösen érzékenyeknél eleinte még fejfájást, fáradékonyságot, ingerlékenységet, valamint vérnyomás-ingadozást okozhat. Napközben azonban mindenütt megszűnik a fronthatás. Érdemes kihasználni a friss levegőt.

oszi-napsutes

Pollenjelentés
Amíg tart a meleg, száraz idő, a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte tovább emelkedik. Az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet, szombaton pedig várhatóan már országszerte a nagyon magas tartományban alakul. A hétvégén érkező hidegfront hatására vasárnap várhatóan valamelyest mérséklődik a pollenterhelés, az Alföldön azonban továbbra is többfelé nagyon magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje. A csalánfélék, az üröm és a kenderfélék pollenkoncentrációja is többfelé elérheti a magas szintet. A libatopfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes tartományban alakul. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és a tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.