Ma már több lesz a napsütés, de a hidegfront még hatással lehet az érzékenyekre

Gomolyfelhős, többé-kevésbé napos időre számíthatunk helyenként záporral. Az északnyugati, északi szél napközben még többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de északkeleten, a szélvédett völgyekben egy-két fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között várható.

Még hidegfronti hatásra számíthatunk, többeknél fejfájás, migrén, görcsös panaszok is jelentkezhet. Napközben megszűnik a hidegfronti hatás, észak felől a magasban már enyhébb levegő érkezik fölénk, emiatt az időjárási hatásokra érzékenyebben reagálók a melegfrontéhoz hasonló tüneteket, fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot tapasztalhatnak. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Ahogy javul az idő, várhatóan ismét emelkedni fog a levegőben lévő virágpor mennyisége. A magas szintet továbbra is elsősorban a platán és a tölgy virágporának mennyisége érheti el, főként az ország délnyugati és középső részén. A nyír, a fűz, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja valószínűleg a közepes, a nyárfáé, a juharé és a gyertyáné pedig az alacsony tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül, előfordulhat egy-egy szem az ostorfa, a dió és a sásfélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Forrás: met.hu