Ma is kettős fronthatásra számíthatunk

A délkelet felől érkező enyhébb, páradús, valamint az északnyugatról áramló hidegebb levegő keveredési zónájában kettős fronthatásra számíthatunk.

Kettős fronthatás és záporok

Különösen a szív-, illetve érrendszeri betegségekben szenvedők számára várható nehéz időszak. Emelkedhet a szívroham, a trombózis kockázata, megnőhet a születésszám. Erősödhetnek a reumatikus és ízületi fájdalmak. A hosszabbá váló reakcióidő miatt az úton lévők is óvatosabbak legyenek!

Hajnalra az Alföld kevésbé felhős körzeteiben ismét megvastagszik a felhőtakaró, így általában erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző, azonban az Alföld keleti, délkeleti részén és az Alpokalján délután időszakosan újból elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb szünetekkel sokfelé várható további eső, zápor, főleg az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhol zivatar is – ahol egyébként vasárnap estig a legnagyobb, területi átlagban is 20-30 mm-t meghaladó csapadék várható. A legintenzívebb csapadék reggeli, délelőtti időszakban várható. A Dunántúlon nagy területen erős, időnként viharos marad az északi szél, bár éjszakára kissé mérséklődik. Másutt gyengébb légmozgásra számíthatunk; a Zempléni-hegység környékén mérséklődik, napközben a Duna-Tisza közén megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az egész nap borult, csapadékos helyeken 15, 19, másutt – főleg a Dunától keletre – 20, 24 fok várható, a legmelegebb a Nyírségben lesz.

esosido2

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

A többórás napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Eleinte elszórtan, majd néhol zápor, esetleg zivatar kialakulhat.

Jelentős mennyiségű csapadékra (legalább napi 5 mm) vasárnap az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 28, az időszak legvégén 26, 30 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 15. 18,7 °C -3,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,4 °C (1928) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,9 °C (1888)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.