Lökéshullám terápiával a cukorbetegség okozta fekély ellen

A diabéteszes fekély hosszútávú kezelése gyakran nehézségekbe ütközik, ugyanis nehezen mutat gyógyulási hajlandóságot, ráadásul nem ritka, amikor a probléma kiújul. Sajnos azonban ez a cukorbetegség gyakran előforduló szövődménye, melyet jobb megelőzni, mint kezelni. 

Ám ennek ellenére mégis sokan küzdenek vele, nagyban rontva az életminőséget. Dr. Pop Gábor, a Cukorbeteg Központ sebésze szerint bár gyakran igen nehéz a gyógyítása, azonban több tanulmány is igazolta már a lökéshullám terápia hatékonyságát, mellyel eredményesen fel lehet venni a harcot a diabéteszes fekély ellen.

Gyakran hosszadalmas a fekély kezelése

A diabéteszes lábszárfekély igen gyakori szövődmény a cukorbetegek körében, ami rossz esetben a végtag amputálását teheti indokolttá. A terápiájának fő mozzanata a vércukorszint normalizálása, a speciális lábbeli viselése, valamint a szakszerű sebkezelés. Bár a probléma kezelése igen hosszadalmas lehet, mely nem csak a beteg életvitelére van komoly hatással, de a pénztárcáját is megrövidítheti a hosszú éveken át tartó terápia. Tanulmányok szerint azonban lényegesen csökkenti a gyógyulás idejét a lökéshullám kúraszerű alkalmazása, mely rövid és hosszútávon is igen eredményesnek bizonyult.

cukorbetegseg, diabetesz

Lökéshullám terápiával felgyorsítható a gyógyulás

A lökéshullám terápiáról először 2005-ben tettek említést a sebgyógyítás kapcsán, és az évek során rájöttek, hogy igen gyors sikereket lehet segítségével elérni mind a diabétesz okozta, mind más típusú fekélyek esetén, legyen szó akut vagy krónikus problémáról. A kutatók azt fedezték fel, hogy alkalmazása felgyorsítja a sebgyógyulást, ráadásul káros mellékhatások nélkül.

Egy friss tanulmányban összehasonlították a lökéshullám terápiát a szintén népszerű oxigénterápiával. A kutatás során a krónikus diabéteszes lábszárfekéllyel küzdőket két csoportba osztották, ahol az egyik tagjait 6 héten át 2 hetente lökéshullámmal kezeltek, míg a többiek naponta oxigénterápiában részesültek (összesen 20-szor).  A végén, a fotódokumentációval alátámasztott értékelés során figyelembe vették a véráramlást, a bakteriális fertőzés meglétét/mértékét, a szövettani vizsgálat eredményét, valamint az immunhisztokémiai analízist. Az összesített eredmény azt mutatta, hogy a lökéshullám terápiában részesülteknél teljes gyógyulás az esetek 31%-ában történt, javulás 58%-ban és csupán 11%-uk állapota maradt változatlan. Azok, akik oxigénterápiát kaptak, a teljes gyógyulás aránya 22%, javulás 50%, míg 28%-uk maradt változatlan. Látható tehát, hogy jobb eredményeket lehet elérni lökéshullám terápiával, ráadásul ekkor a vizsgált területek (véráramlás, szövettan stb.) esetén is nagyobb változások következtek be.

A lökéshullám terápia hatásai

  • fokozza a vérkeringést
  • csökkenti a gyulladást
  • izomlazító
  • görcsoldó
  • elősegíti a sejtképződést
  • felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat
  • elősegíti és felgyorsítja a sebgyógyulást
  • beindítja az öngyógyító folyamatokat

Kúraszerűen alkalmazandó

Hogy kinél hány alkalom szükséges, az változó, hiszen ez függ többek között a fekély súlyosságától, az illető állapotától, vércukorszintjétől, életkorától stb. Általánosságban azonban elmondható, hogy már 2-3 alkalom után beindul a sebgyógyulást, és 6-8 kezelés után igen látványos eredmény tapasztalható- mondja dr. Pop Gábor, a Cukorbeteg Központ sebésze. Maga a kezelésnek első lépése a szakszerű sebkezelés, majd a seb és környezete fölé steril kötszer kerül- erre kerül egy kontakt gél és megkezdődhet a terápia.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.