Legyen újra mutatós fürdőszobai szellőzőnk, saját kezűleg!

Biztosak vagyunk abban, hogy szakembert kell hívnunk, csak mert vissza szeretnénk kapni a fürdőszobai szellőzőt? Magunk is meg tudjuk oldani a dolgot. Lássuk, hogyan is kezdjünk hozzá!

Egy-egy ház, lakás felújításánál gyakran megtörténik, hogy  a kőművesek ahogyan ajtóhelyeket csuknak be, úgy szellőzőnyílásokat is eltüntetnek.

Nekünk azonban mégiscsak szükségünk lett volna arra a szellőzőre! Nem lehetne „visszacsinálni?” A válasz: de igen. Sőt, mi magunk is visszaállíthatjuk.

Ha az egykori szellőzőnyílásnak látható helye is van – csak bekenték vagy ragasztottak rá valamit elfedésül és inkább a nyitott ablakokra hagyatkoztak -, könnyebb dolgunk is van. Természetesen, megoldás a ventilátor felszerelése is a fürdőben, de ezt általában kikapcsoljuk, ha távozunk a helyiségből, ezért valóban okos ötlet a szellőzőnyílás visszaállítása.

Clipboard01

Mire lesz szükségünk? Előszöris egy helyettesítő, szellőzőnyílásba illeszthető gipsz szellőző formára. Alapozó rétegre, lakkra, félfényes akril festékre, üvegszálas rovarhálóra, gaffer szalagra és cementre.

Első lépésként fessük be a gipsz szellőzőformát, mielőtt még a helyére kerül. Mivel nyers gipsz, először kerüljön rá egy réteg alapozó, majd a festék és lakk.  Olyan színűre fessük, ami illik a fal színéhez. Hagyjuk megszáradni.

Ha a lyuk, melybe a szellőzőt illeszteni szeretnénk, törmelékkel teli, azt természetesen ki kell takarítani. Sőt, ha faldarab is van benne, üssük ki kalapáccsal, vésővel, csináljuk meg a szellőző helyét. A törmeléknek készítsünk elő egy vödröt és mindent söpörjünk bele.

Nyissuk tehát meg a szellőző helyét teljesen, a környező téglafalig ebben az esetben. Annyira nem kell tökéletesnek lennie, hiszen a szellőző fedi azt (mely kb. 310 x 230 mm). Győződjünk meg róla, hogy a környező falak laposak és simák.

szellőző3

Vágjunk méretre egy darabot az üvegszálas rovarhálóból és fedjük be vele a szellőzőforma hátulját. Rögzítsük gaffer szalaggal minden sarkon.

Keverjünk össze egy kis mennyiségű cementet vízzel, hogy fogkrém-állagú mixet kapjunk. Ha túlságosan száraz vagy épp túl folyós, nem fog ragadni. A cement hamar szárad, ezért alaposan és gyorsan kell vele dolgozni. Kenjük meg a szellőzőforma széleit a cementtel, nagyjából 20 milliméternyivel.

Nyomjuk erősen a helyére a szellőzőformát, a fölös cement ki fog bújni több helyen.  Nézzük meg, hogy pontosan a helyén van-e, nem áll-e ferdén. Ha minden rendben, akkor tartsuk erősen a falhoz nyomva a szellőzőformát, míg a cement kissé meg nem köt és már biztosan nem fog leválni.

Ha már biztos, hogy ott marad, kaparjuk le a felesleges cementet a szélekről lehúzóval, majd töröljük is le nedves ronggyal vagy szivaccsal.

Hagyjuk megszáradni teljesen. Akár másnap is folytathatjuk a munkát, ha szükséges, ugyanis még megcsiszolhatjuk a formát vagy festhetjük – ha nyers gipsz részek vannak, ugyanúgy, ahogyan első alkalommal festettük, tehát használva az alap réteget, a festéket, majd a lakkot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index