Láb problémák: mit mesél a lábad egészségedről? – 2.rész

Fáj időnként a talpunk? Állandóan hidegek a lábaink? Elszíneződést tapasztalunk az ujjainkon? A lábak elárulják, van-e valamilyen egészségügyi problémánk. Csak figyelnünk kell őket. Derítsük ki, mi a láb probléma valódi oka. 

Ha jó ideje észrevettük már, hogy nekünk folyton plusz zoknira van szükségünk, ha gyakran tapasztalunk fájdalmat vagy egyéb furcsaságot lábainkban, érdemes utánanéznünk, mi okozza a problémát. Annak ugyanis prózaibb – például egy problémás cipő -, de komolyabb kiváltója is lehet.

Cikkünk első részében az első 10 láb probléma került terítékre. Lássuk a többit is!

11.Fájdalom a kisebb lábujjakban: ha úgy érezzük, mintha márványon járnánk, vagy a fájdalom a lábfej közepe táján érezhető, s az ujjakba is sugárzik, Morton neuroma jelenlétéről tarthatunk. Ez a láb probléma a szövetek vastagodását jelenti az ujjak körül, általában a harmadik és a negyedik ujj között. 8-10-szer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Sérülés válthatja ki, vagy az ujjakra nehezedő, túl nagy nyomás.

12.Viszkető lábak: a viszkető, pikkelyessé vált bőr gombás fertőzésből eredhet, de egyes szerekre, bőrápoló termékekre is allergiásak lehetünk – ez az ún. kontakt dermatitis. Ilyenkor a bőr bepirosodhat, száraz foltok képződnek rajta. Ha a bőr a viszkető részen vastagabb és pattanásszerű a megjelenése, pszoriázisról is szó lehet, mely az immunrendszer túlreagálása. Gyógykrémek segíthetnek enyhíteni e láb probléma tüneteit.

13.Karomszerű ujj: az ujjdeformálódást sokszor túl szoros cipő okozza, de idegkárosodást kiváltó betegség is állhat a hátterében – ilyen a diabétesz, az alkoholizmus vagy egyéb neurológiai rendellenesség. Az ujjak felfelé hajlanak, a középső ízülettől pedig lefelé nyúlnak, karmot formázva. A nyújtó gyakorlatokra, ujjedzésre jól reagálnak, de speciális lábbelire vagy műtétre is szükség lehet e láb probléma esetén.

14.Lábgyulladás: a hirtelen, éles fájdalom a talpban az izomgörcs jele, amely percekig is tarthat. A túlzásba vitt edzés, az izom kimerülése gyakori oka ennek. Más kiváltója is lehet azonban, így például a rossz vérkeringés, dehidratáció, a szervezet kálium-, magnézium-, kalcium- vagy D-vitamin szintjének egyensúlytalansága a szervezetben. Terhesség alatt a változó hormonszint, de akár pajzsmirigy-rendellenesség is okozhatja ezt a láb problémát. Ha a görcsök gyakoriak vagy súlyosak, keressünk fel orvost! Erősítő gyakorlatok segíthetnek az izomfáradtságon.

15.Sötét foltok a lábon: mivel a bőrrákot a napfénnyel azonosítjuk, nem túl gyakori, hogy a talpunkon levő foltokat ehhez kötnénk. Ám a melanoma, mely a bőrrák igen veszélyes formája, azon területeken is kialakulhat, melyeket nem teszünk ki a napfénynek. Még a köröm alatt is jelentkezhet, s egy pici fekete foltnak tűnik.

16.Sárgás lábujjkörmök: a körmök sokat elárulnak általános egészségünkről. Egy gombás fertőzés gyakran okozhat megvastagodott, sárgássá váló körmöket. Ez az állapot ugyanakkor egy mögöttes betegséget is feltételezhet, a nyirokrendszeri duzzanatot, tüdőproblémát, pszoriázist vagy rheumatoid arthritis-t.

17.Kanál alakú körmök: olykor egy sérülés miatt alakulnak ki, de kőolaj-alapú oldószerekkel való kapcsolatbakerülés esetén is előfordulhatnak. A vashiány szintén előidézheti a szokatlan körömformát.

láb

18.Fehér körmök: sérülés vagy betegség is okozhatja. Amennyiben a köröm egy része vagy akár a teljes köröm kezd elválni a körömágytól, fehérré válik. Körömfertőzés, pszoriázis vagy sérülés egyaránt kiválthatja e láb problémát. Ha a köröm szinte teljesen elválóban van, s nagyrésze fehér, akár súlyos májbetegség, pangásos szívelégtelenség vagy vesebaj is állhat a háttérben. Mindenképp konzultáljunk orvossal ilyen esetekben!

19.A körmök gödrössége, lepattogzása, egyenetlenné válása: a furcsa megjelenést sok esetben az okozza, hogy a növés zavart szenved, már a körömlemeznél. A pszoriázissal küzdőknek csaknem felét érinti egyébként ez a probléma.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.