Küzdjünk meg a makacs foltokkal – természetes módszerekkel!

A tavaszi időszakban jóval könnyebben állunk neki a nagytakarításnak, hiszen a napfény, a kellemes idő beköszöntével környezetünket is tisztábbnak szeretnénk látni!

Mielőtt azonban beszereznénk egy rakat vegyszert a vízfoltos, piszkos mosogatóra, lássuk, hogyan boldogulhatnánk természetes módszerekkel.

A természetes tisztítószerekkel nemcsak saját magunkat és környezetünket óvjuk, hanem időt és pénzt is megtakarítunk.

A házimunka sokkal kevesebb vesződséggel és idő-ráfordítással járhat. Lássuk, milyen módszerekkel élhetünk, ha tökéletesen tisztának szeretnénk tudni a mosogatót.

Még a rozsdamentes acél mosogatóval is előfordul, hogy időnként szüksége van egy alapos takarításra. Miután az edényeket elmostuk, általában kitakarítjuk szappanos vízzel, de sajnos ez nem mindig elég. A vízfoltok, a zsír, az élelmiszer-maradékokból összegyűlt mocsok gyűlik és gyűlik.

Lássunk egy alapos, környezettudatos kitakarítást, fertőtlenítést és polírozást – természetes módszerekkel!

stainlesssteelsink-11.Öblítsük le vízzel az egész mosogatót. Ennek három célja van: megtisztítja a felületet a portól, eltávolítja az ételmaradékok részecskéit, puhítja a rászáradt piszkot és megalapozza a területet a szódabikarbóna használatához. A csaptelepet is vizezzük be, kézzel spricceljük fel az elérhetetlenebb részekre is a vizet. Készítsük elő a kefét vagy szivacsot, amivel dolgozunk, legyen kicsit nedves.

stainlesssteelsink-22.Szórjuk szódabikarbónát a teljes mosogatóra. Alaposan szórjuk meg a tálat, a peremet, jusson a csaptelepre is. A rozsdamentes mosogatót kiválóan lehet tisztítani szódabikarbónával, ugyanis az állaga elég nyers ahhoz, hogy kellően ledörzsölje a felületet, eltávolítsa a felgyűlt mocskot, de ahhoz nem elég durva, hogy megsértse egyes részeit, így például a csaptelepet. S mivel valójában élelmiszer jellegű termék, nem probléma, ha esetleges maradványai az edények közelébe kerülnek.

stainlesssteelsink-33.Súroljuk meg a mosogatót, a csaptelepet egy puha vagy közepes sörtéjű kefével, szivaccsal. Lehet használni kissé durvábbat a mosogatóra és kíméletesebbet a csaptelepre, vagy olyat, amellyel jobban körbe tudjuk tisztítani, illetve behatol a csatornába is. Egy régi, már nem használt fogkefe is igen jó erre a célra – a kisebb felületekre, ahol nehezebb takarítani.

stainlesssteelsink-44.Ha végeztünk a súrolással, spricceljünk hígítatlan fehér ecetet a szódabikarbónás felületre. Az ecet és a szódabikarbóna kölcsönhatásba lép egymással és pezsegni kezd. Az ecet nagyon erős fertőtlenítő, tanulmányok szerint a baktériumok 99 százalékát, a vírusoknak pedig 80 százalékát pusztítja el. Savtartalma feloldja a lúgos kalcium lerakódásokat és a vízfoltokat, mely nélkülözhetetlenné teszi a rozsdamentes acél takarításában!

stainlesssteelsink-55.Ugyanezt a módszert használhatjuk bármilyen rozsdamentes acélból készült tárgy tisztítására, melyek nem kötődnek a mosogatóhoz. Helyezzük őket a mosogató peremére vagy tartsuk egy kézzel, miközben megszórjuk szódabikarbónával, megsúroljuk, majd lespricceljük ecettel. Ezután öblítsük le langyos vízzel.

Ha vannak ilyen tárgyaink, érdemes még azelőtt megtisztítani őket, hogy magát a mosogatót leöblítettük – ne dolgozzuk kétszer!

stainlesssteelsink-66.Öblítsük le az egész felületet csapvízzel. Használjuk hozzá a kezünket, hogy kicsit hozzásegítsünk, így érezni is fogjuk, ha valahol maradt még a szódabikarbónából. A ragyogó mosogató máris előállt!

Ha mindezt még nem tartjuk tökéletesnek, akár olívaolajjal is lepolírozhatjuk a mosogatót, puha, száraz pamutrongy segítségével.

7.Az eltávolíthatatlannak tűnő vízfoltokra is van megoldás. A vízkő vagy vízfolt megszüntetésének legjobb módja, hogy – mivel elsősorban lúgos vegyületből, ún. kalcium-karbonátból van -, feloldjuk ecettel vagy citromlével.

Az enyhébb vízfoltok valószínűleg lejönnek a fent leírt tisztítási folyamat során, ám a makacs kalcium lerakódások a csaptelep körül még egy lépést kívánnak. Áztassunk be egy rongyot hígítatlan fehér ecetbe vagy citromlébe és fektessünk az érintett felületre. Hagyjuk állni egy órát, hogy megpuhítsa a vízkövet, majd dörzsöljük meg kefével. Ha készen vagyunk, öblítsük le a felületet vízzel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index