A kutyáknál is terjed az allergia- így vigyázzunk kedvencünkre

Akaratunkon kívül rendszeresen olyan anyagokhoz juttatjuk a házi kedvenceinket, amelyek nem tesznek jót az egészségüknek. A táplálkozási eredetű allergia már mindennapos probléma az állatorvosok szerint, de odafigyeléssel megelőzhetjük a kialakulást és javíthatunk a helyzeten.

Kutyák allergiája

A kutyák háziasítása óta olyan anyagokhoz juttatjuk a kedvenceinket, amelyhez még sok esetben nem alakult ki az ebek enzimrendszere, így azok a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat akár károsan is befolyásolhatják.

A takarmányok nem természetes jellegű összetevői érzékenységet okoznak az állatokban, így kialakulhat az úgynevezett takarmányintolerancia, ami a takarmány valamelyik kémiai összetevőjére visszavezethető emésztési elégtelenség és hasmenés formájában nyilvánul meg. A takarmányallergia abnormális immunológiai reakció, amely alapja az, hogy az állat áthangolódott valamelyik táplálékfehérjére és későbbi (második – többszöri) felvétele esetén allergiás válaszreakcióval reagál. Gyomorbél bántalmak közül kutyán, sőt idősebb macskán is elég gyakori a laktóz-intolerancia, amelynek alapja a laktázhiány, ami a tejcukorbontás elégtelensége, és ozmotikus hasmenést okoz. Alapvetően öröklött bántalom, amelynek manifesztálódása a kor előrehaladtával fokozódik. A táplálkozási eredetű allergia egyben táplálkozási oktanú és táplálkozással lehet kezelni, megszüntetni is” – mondta Dr. Deim Zoltán Ph.D. állatorvos, igazságügyi szakértő.

allatorvos

Mások mellett az ilyen étel- és környezeti allergiákra ad választ Magyarország első funkcionális kekszeket gyártó kutyapéksége. A Cukor & Virág Kutyapékség természetes alapanyagokból készít egészséges és ízletes jutalomfalatokat kutyáknak. A pékségben a kekszek minden esetben minőségi alapanyagokból, egyedileg, kézzel készülnek. A sütésnél emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokat használnak fel, a termékekbe nem kerülnek vágóhídi hulladékokból előállított állati fehérjék, ahogyan tartósítószerek és egyéb adalékok sem. A kutyakekszek ráadásul nem csak ízletesek, hanem egészségesek is.

afonyaskutyakeksz

A kutyakekszek termékfejlesztése során olyan alapanyagokat választunk, amelyek az ebek számára már ősidők óta ismertek, szervezetük le tudja bontani őket, és be is tudja építeni a kutyák testébe. A kutyakekszek ezek mellett olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a kényelmi termékként szolgáló száraz és konzervtápokban nem, vagy csak kis mennyiségben fordulnak elő. Kutyakekszeink ezáltal a kutyák táplálóanyag-igényeit is segítik kielégíteni és így komplettálni a napi bevitelt” – mondta a Cukor & Virág Kutyapékség egyik megálmodója.

kutyak
Dr. Deim Zoltán Ph.D. állatorvos, igazságügyi szakértő tapasztalatai szerint táplálkozási allergia kutya esetében leggyakrabban a tejfehérjére, vagy a búza gluténjére szokott kialakulni. A kialakuló bőrkiütések, viszketés mellett bélgyulladás, hasmenés föllépése is gyakran megfigyelhető. A bőr alatti kötőszövetben a hízósejtek száma megnégyszereződik. Jellegzetes a conjunctivitis és axillaris résznek a kipirulása, majd kisebesedése. Otitis externa és az interdigitális részek gyulladása kísérheti. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, változtasson házi kedvence táplálkozásán, és szükség esetén forduljon állatorvoshoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.