A külső-belső tavaszi megújulás első lépése

Végre magunk mögött hagyhatjuk a tavaszi fáradtságot, sőt, a jó idő és az egyre hosszabb nappalok beköszöntével változásra készen nézünk a jövőbe. A tavaszi megújulásnak számos formája lehet, elszántan vágunk bele egy új sportba, eddig nem próbált hobbi után nézünk, vagy otthonunkat varázsoljuk át.

Van azonban valami, amiről még a nagy átalakulás hevében is hajlamosak vagyunk megfeledkezni: a saját egészségünk. A tavasz kiváló alkalom rá, hogy tudatosabbak legyünk és elmenjünk a régóta halogatott egészségügyi szűrővizsgálatokra.

Nézzük, milyen vizsgálatra ajánlott elmenni a különböző korosztályok képviselőinek!

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzése életkortól függetlenül rendszeresen ajánlott, évente célszerű szakorvossal konzultálni. Ilyen a fogászati- és szájüreg-vizsgálat, amit akár havi rendszerességgel magunknak is elvégezhetünk, de évente javasolt szakemberhez fordulni egy alapos állapotfelmérésre. Hasonlóan figyelnünk kell a bőrünkre, különösképpen anyajegyeinkre. A bőrgyógyászati szűrővizsgálat szintén évente válik aktuálissá.

A betegségek időben történő felfedezése életet menthet, hiszen így sokkal nagyobb az esély a teljes gyógyulásra és egészségünk megőrzésére. Különösen így van ez a rákos megbetegedések esetén. „Mindenképpen jó hír, hogy a legutóbbi Európai lakossági egészségfelmérés* adatai szerint az elmúlt években hazánkban jelentősen növekedett a szűrővizsgálatra járók száma. A mammográfiás vizsgálat tekintetében 5 év alatt 51%-ról 60%-ra nőtt a résztvevők száma. Emellett méhnyakrákszűrésre is többen mentek, míg 2009-ben a nők 71%-a, addig 2014-ben már a 84%-a végeztette el a vizsgálatot. Sajnos hazánkban évről évre több áldozatot követelnek a daganatos megbetegedések, ezért is bízom abban, hogy a következő felmérés még jobb eredményeket hoz majd” – mondta Dr. Bács Éva az Affidea Diagnosztika Mammut II. orvosigazgatója.

Az alábbiakban pedig vegyük sorra, hogy az idő múlásával hogyan változik a különböző szűrővizsgálatok ideális beütemezése.

Fiatalos prevenció 16 és 20 év között

  • Mellrákszűrés: ebben a korban még ritka a daganatok előfordulása, de fontos a prevenció, a havi rendszerességgel elvégzett önvizsgálat megtanulása és elkezdése.
  • Méhnyakrákszűrés: ez az a kor, amikor be kell vezetni a nőgyógyász évente történő felkeresését, a nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételt.
  • Általános szűrések: fiatal korban is érdemes időről időre áttekintést kapni a szervezetről, amelyhez megfelelő vizsgálat lehet a hasi ultrahang, kiegészítve különböző laborvizsgálattal (vér és vizelet).

Felnőtt tudatosság 21 és 45 év között

  • Mellrákszűrés: ebben a korcsoportban már növekszik a mellrák kockázata, a rendszeres önvizsgálat mellett javasolt a szakorvos éves felkeresése is. A mammográfiás röntgenvizsgálat egy-két évente ajánlott a 40 év feletti hölgyek esetében.
  • Méhnyakrákszűrés: ebben a korban évente javasolt a nőgyógyászati szűrővizsgálat.
  • Tüdőszűrés: éves rendszerességgel javasolt elmenni.
  • Vastag- és végbélrák szűrése: Ez a vizsgálat általánosan 50 éves kortól ajánlott. Azoknál azonban, akiknek a családjában már volt e szervet érintő daganatos megbetegedés, vagy polip, már 40 éves kortól szükséges szűrővizsgálatot elvégeztetni.

Érett elővigyázatosság 45 év felett

  • Mellrákszűrés: a folyamatos önvizsgálat mellett a korábbi évekhez hasonlóan ekkor is egy-két évente szükséges szűrővizsgálat elvégzése. A komplex emlővizsgálat a fizikális vizsgálat mellett röntgen mammográfiát, és ultrahang vizsgálatot is magába foglal.
  • Méhnyakrákszűrés: a felmérések szerint nő a szűrésen résztvevő nők száma, azonban a méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot követel hazánkban. Ebben a korban is javasolt évente felkeresni a nőgyógyászt.
  • Tüdőszűrés: a rendszeres tüdőszűrés ebben a korban sem elhanyagolható, a röntgenvizsgálat mellett alacsony sugárterhelésű CT-re is lehetőség van, amely már korai stádiumban kimutathatja a daganatos betegségeket.
  • Vastag- és végbélrák szűrése: az idő előre haladásával a betegség kockázata nő, az idősebbek, a 60-80 éves korosztályba tartozók a legveszélyeztetettebbek. 50 év felett mindenki számára érdemes legalább egyszer részt venni egy eszközös (vastagbél-tükrözés), vagy virtuális (CT kolonoszkópiás) vastagbél-vizsgálaton.
  • Kardiológiai vizsgálat: a többihez hasonlóan a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága is megnövekszik 40-45 év felett, amit szűrővizsgálatokkal kell ellenőrizni.
  • Csontsűrűség-mérés: a csontritkulás rizikófaktorainak jelentkezése esetén pl. genetikai hajlam, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, pajzsmirigy-túlműködés, 50 éves kor felett, hölgyeknél a menopausa.

A tavaszi megújulás igazi feltöltődést nyújt az év további részére. Legyen az éves felfrissülés első lépése – saját magunk és szeretteink érdekében –, hogy a külsőnkről és a környezetünkről való gondoskodás mellett időt szánunk egészségünk karbantartására és a prevencióra is!

Az Affidea-ról
Az Affidea Diagnosztika az elmúlt huszonöt év alatt a legnagyobb hazai képalkotó diagnosztikai szolgáltatóvá nőtte ki magát. A cég 1991 óta van jelen hazánkban, úttörő munkát vállalva az orvosi képalkotás innovatív fejlesztéseinek honosításában. Országszerte 11 központban várja a pácienseket, a fővárosi telephelyek mellett Szegeden, Győrött, Orosházán és Debrecenben üzemelteti a kórházakkal szorosan együttműködve radiológiai, illetve izotóp diagnosztikát.
Az elmúlt negyed évszázad során több mint 12 millió vizsgálatot végzett el a cég. A hazai intézeteik bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére több, mint 16,6 milliárd forint beruházást hajtottak végre, telephelyeik kapacitását pedig 17 MR-el és 21 CT-vel biztosították számos egyéb berendezés mellett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index