Kövek a térben, avagy hogyan csinosítsuk házunk környékét

Manapság már számtalan formájú, színű és méretű térkő kapható. Amellett, hogy jól mutatnak a ház körül és a kertben, praktikusságuk sem elhanyagolható.

Járdákat, lépcsőfokokat és autóbeállókat is építhetünk térkövekből.

Igazából csak akkor jövünk rá, hogy milyen nagyszerű választás volt a térkő, térburkolat vagy a viacolor, amikor elárasztja kertünket az eső. Ahelyett, hogy a sárban kellene dagonyáznunk, kényelmesen közelíthetjük meg a bejáratot. A kisebb méretű térkövek a kertben mutatnak jól, míg a nagyobb méretűekből az autófelhajtót tehetjük mutatóssá. A márványból vagy gránitból készült, nem éppen olcsó darabokkal kiválóan lehet szegélyezni a virágágyásokat is.

viacolor

A térköveket már évszázadok óta használják a kertépítésben. Régen a gazdagok kiváltsága volt a köves kertek építése, manapság azonban már mi magunk is egész tűrhető árakon vásárolhatunk különböző színű és formájú darabokat. Lehet pattintott, csiszolt és egyéb megmunkálással készült térburkolatokat is kapni.

Fontos szempont a fagyállóság, hiszen minden évszakban meg kell állniuk a helyüket. Nincs is csúnyább dolog a szétrepedezett köveknél, nem mellesleg balesetveszélyesek is lehetnek. Palából, márványból, homokkőből készítik manapság a legtöbb térburkoló követ.

MOMAR MER.ESTERNO

A választék igen széles skálán mozog, éppen ezért a variációk tárháza is végtelennek tűnik. Választhatunk a ház lábazatához illő színű köveket, így ezzel olyan hatást érhetünk el, mintha az épületet hosszabbítanánk meg.

Ha a kertben akarjuk bevetni őket, akkor érdemes különböző színű és formájú térköveket egymáshoz társítani, a hatás elképesztően gyönyörű lesz. Választhatunk letisztult felületű, vagy akár rusztikus darabokat is. Vásárlás előtt fontos eldöntenünk, hogy hol fogjuk használni őket: érdemes kemény és szemcsés felületű köveket választani oda, ahol többet vannak használatban, ezzel is kiküszöbölve a csúszásveszélyt.

térkő2

Bármely típust választjuk, egy szempontot mindenképpen vegyünk figyelembe: a harmóniát. Úgy kell megterveznünk a kis kerti ösvényt, az autóbeállót, a pihenőteret, hogy azok összhangban legyenek a házunkkal, nemhiába mondják, hogy a kert a házunk tükre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index