Koszosabb, mint gondolnánk – Így tisztítsuk ki a kávégépet

Mi milyen gyakran tesszük meg?

Nagy rá az esély, hogy a kávégépünk piszkosabb, mint hisszük. Még ha kívülről nem látszik is úgy, kiváló táptalaja lehet a baktériumoknak, sőt a penésznek is. A kávégép tisztítása tehát nagyon fontos! De hogyan?

Egy felmérés szerint az emberek nagyrészének fogalma sincs arról, hogy a kávégépe baktériumok és penész melegágya lehet. A készülék tárolója pedig magasabb baktérium-szaporulattal rendelkezhet, mint a fürdőszoba egyes pontjai.

Jobb, ha elejét vesszük annak, hogy penészt igyunk meg vagy baktériumokkal együtt főzzük le a kávét.

A kávégép tisztítása a következőképpen történjen.

1.A kivehető darabokat minden alkalommal mossuk el

Legalább a nap végén érdemes átmosni, kitisztítani a készülék kivehető részeit. Azokban ugyanis kávémaradék, olaj egyaránt lehet. Meleg, szappanos vagy mosószeres vízzel könnyen kimoshatók a mosogatóban, általában mosogatógépben is tisztíthatóak. A melegítő részt se felejtsük el letörölni, ha kihűlt – itt ugyanis a kiömlött kávé okozhat idővel gondot.

A kávégép tisztítása során fontos, hogy a tároló fedelét érdemes használat után nyitva hagyni, hogy kellően szellőzhessen. A baktériumok ugyanis a nedvességet kedvelik.

kavefozo, kapcsoló

2.Havonta tisztítsuk meg az ásványoktól a kávégépet

A kávégép tisztítása során ne feledkezzünk meg arról, hogy kemény vízmaradványok gyűlhetnek meg a készülék belsejében. Észrevehető, amikor nehézkesebben fő le a kávé.

A legjobb módszer, ha egyenlő arányban vízzel és ecettel töltjük meg a tárolót, s papír filtert helyezünk a gépbe. A kanna maradjon a helyén, és az ecetes víz felét főzzük le a kávé helyett a gépben. Majd kapcsoljuk ki a kávéfőzőt és hagyjuk állni benne a keveréket 30 percig. Majd a maradék ecetes vizet is engedjük át rajta. Ezután ismételjük meg az egészet tiszta vízzel és öblítsünk át mindent – új papír filtert ne feledjünk tenni a tartóba.

3.A kávégép tisztítása kívülről

Használat után érdemes mindig körbetörölni a gépet, meleg, habos vízzel és egy kis rizzsel. A keverék meglazítja a piszkot. Szivaccsal töröljük le a koszt és öblítsük le vagy töröljük át meleg vizes ronggyal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php