Körömápolási útmutató – az egészséges körmökért

Amikor a szépségről van szó, sokan csak a nagyobb, látványosabb dolgok miatt aggódnak, elfeledve az apróbb részleteket. Habár a körmök nem a legfeltűnőbb részei testünknek, ha gondozatlanok, rossz benyomást keltenek.

Itt van néhány tanács körömápolásra, hogy természetes, erős és gyönyörű körmünk legyen.

Hidratáljuk körmeinket!

Legalább napi egy alkalommal fordítsunk időt kezeink és körömágyunk hidratálására. Ha a körömágyhidratált és egészséges, körmünk nem lesz száraz és törékeny. Olcsó megoldás a hidratálásra, ha jó minőségű extra szűz olíva olajat masszírozunk a körömágyba.

Foto:pixabay.com

Hagyjunk fel a rossz szokásokkal, ne rágjuk körmeinket!

A körömrágás és kapirgálás nemcsak rossz képet fest egy emberről, de a körmöknek sem tesz jót, mivel, ezáltal törékenyebbekké, gyengékké válnak, és gondozatlan hatást nyújtanak. Sokféle megoldás létezik a rossz szokások felszámolására. Például tegyünk egy gumit a csuklónkra, és azt csattintsuk meg, minden alkalommal, mikor késztetést érzünk körmünk rágására. (A merészebbek bekenhetik körmüket valami keserű anyaggal, hogy amikor  észrevétlenül szájukba veszik, azonnal eszükbe jusson, hogy nem szabad “rágódni”!)

A gombás köröm meglehetősen bosszantó és csúnya. Íme néhány megoldás házi kezelésre.

7 fantasztikus házi készítésű szer körömgomba ellen

Legyünk óvatosak körömápolás során!

Mikor körömtisztításról van szó, nagyon egyszerűnek tűnik az a megoldás, hogy a köröm alatt levő piszkot reszelővel távolítsuk el. Ez az eljárás viszont elvékonyítja a körmöt, és a köröm alatti részt is felsérthetjük, így hajlamosabb lesz a gombákra és fertőzésekre. A reszelő helyett, használjunk szappant és egy puha körömkefét, ezzel távolítsuk el a köröm alatti piszkot. Igaz, hogy több időt vesz igénybe, de megéri.

Hagyjuk békén a felhámot a körömágy épsége érdekében

Igaz, hogy a körmökre ránövő vastag felhám nem túl vonzó látvány, de a kivágással és a nyomkodással több kárt okozunk. Mikor éles eszközökkel vágjuk vagy nyomkodjuk a felhámot, megsérthetjük a körömágyat.

Ha pedig a körömágy egészségtelen, a köröm is az. Ha mindennap hidratáljuk, a felhám puhább lesz, és könnyebb vele bánni. Használhatunk felhámpuhítót is.

korom

 Foto:pixabay.com

Kerüljük el az előre-hátra történő körömreszelést

Mikor körmünket reszeljük vagy polírozzuk, természetesnek tűnik az előre-hátra történő reszelés. Ez a mozgás viszont hőt termel, ami körmeinket megrongálhatja. Ehelyett, reszeljük a körmöt szélről haladva a közepe felé, és polírozzuk a körömágytól a csúcs fele. Ezáltal körmeink erősek maradnak.

Figyeljünk a körömlakk lemosására!

Acetonmentes körömlakklemosót használjunk, ami természetes olajakat tartalmazzon. Ezek a lemosók hidratálják a körmöt, ahelyett, hogy kiszárítanák.

körömlakk

Foto:pixabay.com

Belülről is tápláljuk körmeinket!

Függetlenül attól, hogy hajról, bőrről vagy körömről van szó, a legfontosabb szabály a jó kinézetért, az, hogy belül is egészségesek legyünk. Alakítsunk ki megfelelő étrendet, igyunk sok vizet, és rendszeresen mozogjunk, ezek az első lépések a szép körmök megtartásában.

Foto:pixabay.com

Vitaminok szerepe a körömápolásban

A kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos, de gyakran nem tartalmaz elegendő E-vitamint, aminek alapvető szerepe van a szép köröm és bőr megőrzésében. Használhatunk E-vitamin táplálékkiegészítőket.

Fordítsunk elegendő időt a köröm és a körömágy ápolására!

Ha azt akarjunk, hogy körmeink szépek és erősek legyenek, rendszeresen kell gondoznunk őket. Nem elég, ha egyszer-kétszer véletlenszerűen foglalkozunk velük. Építsünk ki egy rendszert a körömreszelésére, a vágására, a köröm hidratálására és a körömágy gondozására.

Forrás: edenkert.hu