Vészhelyzet! Mit kell tudnunk a stroke-ról? – 1.rész

A szélütés vagy stroke kétségtelenül sürgősségi állapot – a világ számos pontján vezető halálok is. Mit jelent pontosan a stroke, melyek a tünetei és mi okozhatja?

A stroke egészségügyi szempontból vészhelyzet – akkor jelentkezik, amikor egy ér az agyban kifakad vagy – ami gyakoribb – elzáródás alakul ki benne. Kezelés nélkül az agyban levő sejtek rohamosan pusztulni kezdenek. Az eredmény pedig súlyos fogyatékosság vagy halál. Ha egy szeretett személynél a stroke tüneteit tapasztaljuk, azonnali sürgősségi ellátásra van szüksége, késlekedés nélkül!

A szélütés tünetei a következők lehetnek:

-Hirtelen zsibbadás vagy gyengeség a testben, különösen az egyik oldalon

-Hirtelen látászavar az egyik vagy mindkét szemben, nyelési nehézség

-Hirtelen, súlyos fejfájás ismeretlen okból

-Hirtelen problémák a járás, az egyensúly dolgában, szédülés

-Hirtelen zavartság, nehézség a beszédben vagy mások megértésének nehézsége

Ha ezeket tapasztaljuk szerettünkön, barátunkon, azonnal hívjuk a mentőt!

agy3314803

Stroke-teszt

Van egy teszt, mely gyorsan segít eldönteni, hogy stroke-ról van-e szó.

Nézzük az arcot! Kérjük meg a szerettünket, hogy mosolyogjon. Vajon látszik az arc egyik oldalán elernyedés? Kérjük meg, hogy emelje fel a karjait. Amikor leengedi, vajon az egyik oldalon valósággal „leesik” a kar? Ellenőrizzük a beszédet: meg tud ismételni a személy egy egyszerű mondatot? Vannak-e nehézségei a szavak kimondásával?

Az idő nagyon lényeges! Ha bármelyik tünet fennáll, azonnal hívni kell a mentőket!

Az idővel ugyanis nő az agyi károsodás esélye. Minden másodperc számít, mivel ha az agyat megfosztják az oxigéntől, az agysejtek perceken belül pusztulni kezdenek. Vannak gyógyszerek, melyek az elzáródást feloldják, ezzel megfékezve a károsodást, de 3 órán belül be kell őket vetni – vannak, akiknél 4,5 órán belül is használnak a kezdeti tünetektől számítva. Ha egyszer az agyszövet halott, a testrészek, melyek ennek irányítása alatt voltak, nem fognak megfelelően működni. Ezért oka a stroke számos, hosszútávú rokkantságnak.

A stroke diagnosztizálása

Amikor a páciens stroke tünetekkel a sürgősségire érkezik, az első lépés meghatározni, a stroke mely formája áll fenn nála. Két fő típusa van, nem egyformán kell kezelni. A CT segít az orvosoknak megállapítani, hogy a tüneteket egy elzáródott, blokkolt ér vagy egy vérző ér okozza-e. További tesztek is készíthetők, melyek a vérrög vagy a vérző ér helyét meghatározzák az agyban.

Az iszkémiás stroke a leggyakoribb típus, 10 esetből 9-ben erről van szó. A „tettes” egy vérrög, mely blokkolja az egyik véreret az agyban. A vérrög kialakulhat a helyszínen, de máshonnan is származhat a testből.

strok2

A vérzéses stroke kevésbé gyakori, de sokkal gyakrabban lehet halálos. Akkor jelentkezik, amikor egy meggyengült vérér az agyban kiszakad. Az eredménye vérzés az agyban, melyet igen nehéz megállítani.

A „mini-stroke” (TIA – Tranziens iszkémiás attak) több, mint egy „majdnem stroke”. Ilyen esetben a véráramlás átmenetileg csökkent az agy egyik részén, hasonló tüneteket okoz, mint a valódi stroke. Amikor a véráramlás ismét visszaáll a régi kerékvágásba, a tünetek eltűnnek. A TIA egy vészjelzés, hogy az igazi stroke hamarosan beköszönt. Rendkívül fontos sürgősségi ellátást kérni. Vannak már terápiák, melyek segítenek csökkenteni a stroke kockázatát.

Mi okozza a stroke-ot?

A stroke leggyakoribb oka az atherosclerosis – az artériák megvastagodása. A plakkokat zsír, koleszterin, kalcium és egyéb anyagok „építik”, felhalmozódnak az erekben, kevesebb helyet biztosítva a véráramlásnak. A vérrög könnyen kialakul ebben a szűk kis térben és iszkémiás stroke-ot eredményez. Az atherosclerosis meg is könnyíti a vérrögök képződését. A vérzéses stroke ugyanakkor gyakran a nem kontrollált magas vérnyomás eredménye, mely miatt a meggyengült artéria kiszakad.

A cikket folytatjuk – következnek a Stroke rizikófaktorai.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: