Tények és tévhitek a vérnyomásról

Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, ám sokan nem ismerik problémájuk okait, összefüggéseit.

Annyit tudunk, hogy nem jó, ha túl magas a vérnyomás, és az is lehet zavaró, ha túl alacsony, de arról például már kevesen tudnak, hogy ajánlott-e a sport vagy fogyasztható-e alkohol vérnyomásprobléma esetén. A leggyakoribb kérdésekre dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyásza, angiológusa válaszol.

– Miért lehet magasabb a vérnyomás, ha az orvos méri?

Az orvosi rendelőben sokaknak valóban magasabb a vérnyomásértéke a megengedettnél, ami 140/90 higanymilliméter. Ennek oka lehet az úgynevezett fehérköpeny-szindróma, ami azt jelenti, hogy a beteg vérnyomása az orvosok, a rendelő miatt érzett stressz miatt megemelkedik. Ezt a diagnózist azonban csak akkor szabad kimondani, ha az otthoni vérnyomásértékek igazoltan a normál tartományban vannak.

–  Öröklődik-e a magas vérnyomás?

Tény, hogy a magas vérnyomás-betegségre való hajlam több génben is meghatározott, a betegség kialakulásához azonban több tényező együttes fennállása szükséges. A genetikán kívüli kockázati tényezők jelentős hányada életmódunkkal befolyásolható. Ilyen például a dohányzás, a stressz, az elfogyasztott só mennyisége, a mozgásszegény életmód és az elhízás, amely a 2. típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora is.

ver74

– Magas vérnyomással nem szabad sportolni?

Ez így semmiképpen sem mondható ki, de a sportolás megkezdése előtt be kell állítani a vérnyomást és a megerőltető sporttevékenységek előtt ajánlatos kikérni az orvos tanácsát. Az tény, hogy a rendszeres testmozgás vérnyomás-csökkentő hatással bír, illetve segít a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében. Sajnos, a napi tevékenység akkor sem számít testedzésnek, ha rengeteget rohanunk és cipekedünk.

A kitartóan, nem túl nagy intenzitással végzett kocogás, úszás, kerékpározás vagy akár az edzőtermi edzések tekinthetők ebből a szempontból ideálisnak, hetente legalább háromszor fél órán át. Szexuális aktus közben az úgynevezett szisztolés (első) vérnyomásérték megemelkedik, de jól beállított vérnyomás esetén a nemi élet nem jelent veszélyt a magas vérnyomásos betegekre.

–  Van összefüggés az elhízás és a magas vérnyomás közt?

Nagyon határozott összefüggés áll fenn, elsősorban az úgynevezett hasi vagy alma típusú elhízással. Bizonyított tény, hogy ha a test tömege csökken, akkor mérséklődik a magas vérnyomás is. A cél eléréséhez a leghatásosabb eszköz a kalóriabevitel csökkentése, és az étrend megváltoztatása. Ajánlott az omega-3 zsírsavak, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk, főzelékek, rostos ételek fogyasztásának növelése.

– Óvatosan kell bánni a sóval?

A só, pontosabban a benne lévő nátrium valóban emeli a vérnyomást, éppen ezért ajánlatos mértékkel fogyasztani. A magas vérnyomásos betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2000-3500 mg. Magas nátriumtartamúak az instant ételek, az ételízesítők, a sós rágcsálnivalók, a mustár, a majonéz, a konzervek vagy a füstölt húsok és a felvágottak egy része is.

A tengeri só használatát sem lehet túlzásba vinni, hiszen nátriumtartalma csak körülbelül tíz százalékkal alacsonyabb az asztali sóénál. A magnézium és a kálium viszont jótékony a vérnyomásra.

fozes12

– Az orrvérzés lehet a magas vérnyomás jele?

Mivel az orrban lévő nyálkahártya vékony, és bő a vérellátása, a nagyobb belső nyomás hatására ezek valóban elpattanhatnak, vagyis állhat e jelenség mögött a megemelkedett vérnyomás. Ugyanakkor orrvérzéssel járhat az orrnyálkahártya sérülése egy nátha, vagy mechanikus sérülés miatt, májprobléma vagy ritka, jóindulatú érdaganat miatt. Amennyiben magas vérnyomás nem igazolódott a háttérben, az okot kivizsgáltatni mindenképpen érdemes!

–  Befolyásolja a napfény a vérnyomást?

Kutatások szerint a napfényes területen élők között ritkábban fordul elő magas vérnyomás-betegség. Ennek oka valószínűleg a D-vitaminban keresendő, melynek szerepe lehet a vérnyomást befolyásoló hormonok termelésében. A napfény egyéb hatásai miatt mindenképpen ajánlott a mértékletesség, a fokozatosság és a déli órákban való árnyékban tartózkodás mindenki számára.

– Az alacsony vérnyomás egészségesebb?

Az alacsony vérnyomású embereknek valóban kevésbé kell tartaniuk az agyvérzéstől vagy infarktustól, de alacsony vérnyomás-betegség esetén romlik az agyi teljesítőképesség, és emelkedik az időskori depresszió és elbutulás valószínűsége a normális vérnyomással rendelkezőkhöz képest. A túl alacsony érték jelei lehetnek a szédülés, fáradtságérzés, koncentrációs nehézség, gyengeség, vagy a fejfájás.

– Egy pohár alkohol sem megengedett magas vérnyomásnál?

Tény, hogy a nagy mennyiségű alkohol (de a tea és a kávé is) a magas vérnyomás kialakulásának esélyét növeli. Napi 1 dl jó minőségű vörösbor fogyasztása ajánlott, napi 1-2 csésze kávé megengedhető, a kóla viszont egyáltalán nem ajánlott.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.