Szivem, fáj a szívem!

A nős vagy élettársi kapcsolatban élő férfiak a szívinfarktus első jeleinek észlelése után hamarabb fordulnak orvoshoz, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaik.

A megállapítás a Canadian Medical Association Journal című folyóiratban jelent meg. Régóta ismert tény, hogy a házasság jótékony hatással van a férfiak egészségére. A szívinfarktus kezelése ma már sokkal hatékonyabb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, sokan azonban még ma is késlekednek az első mellkasi fájdalom jelentkezésekor orvoshoz fordulni.

Jelen kutatás az első, amely a családi állapotnak és a segítségkérés gyorsaságának összefüggéseit vizsgálta. A kutatók több mint 4 400, átlagosan 67,3 éves kanadai férfit és nőt vizsgáltak, akik valamennyien átestek szívinfarktuson. A megfigyeltek közel fele (46,3 százalék) került az első mellkasi fájdalmat követően két órán-, 73,6 százaléka pedig hat órán belül kórházba. Ezen belül az arány a házas férfiak között 75,3, míg az egyedülállók körében 67,9, az elváltaknál 68,5 az özvegyeknél pedig 70,8 százalék.

szivroham11

„Akár egy félórán is múlhat, hogy valaki életét meg tudjuk-e menteni. Létfontosságú, hogy mellkasi fájdalom jelentkezésekor minél hamarabb hívjuk a mentőket. Mivel a szív- és érrendszeri rendellenesség a leggyakoribb halálok az egész nyugati világban, rendkívül fontos a mindezek ismerete.” – mondta el Dr. Clare Atzema, a kutatás vezetője.

Érdekes, hogy a nők esetében a házasság nem tűnik ilyen fontos tényezőknek. A szakemberek szerint ez azzal magyarázható, hogy általában a feleségek a gondoskodóbbak egy kapcsolatban, így ők azok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy férjük mielőbb orvoshoz forduljon – míg ez fordított esetben nem érvényes.

„A korai orvosi kezelés az oka annak, hogy a házas férfiak nagyobb arányban élik túl a szívinfarktust. A különbségek pontos ismerete, és a késlekedések okainak felkutatása nagyon fontos tényezője kell hogy legyen a megelőzési kampánynak.” – vonták le a következtetéseket a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.