Nem elég csak az egyik karon vérnyomást mérni

Ma már szerencsére egyre több ember otthonában lapul egy vérnyomásmérő, ám a legfrissebb tanulmányok szerint sokan hibásan végzik.

A szív-és érrendszeri megbetegedések továbbra is vezető haláloknak számítanak szinte az egész világon, így a szakemberek – és a betegek is- egyre inkább azon munkálkodnak, hogy csökkentség a kockázati tényezőket, valamint segíthessék a mielőbbi felismerését a magas vérnyomásnak.

Egy szaklapban megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a két karon mért szisztolés vérnyomás értéke közti különbség és a jövőbeni szív-és érrendszeri betegségek kialakulása között. Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy ne csak az egyik, hanem mindkén karon mérjék meg az emberek a vérnyomásukat, hiszen ha 10 Hgmm, vagy annál nagyobb az eltérés, akkor lehet, hogy komolyabb bajt jelez, így ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni! Egy kutatásában 3390, negyven év feletti, egészséges önkéntest vizsgáltak, ahol kiderült, hogy azoknál, akiknek nagyobb volt a két karjukon mért érték közti különbség, mint 10 Hgmm, nagyobb eséllyel alakult ki szívprobléma.

ver4

További szabályok a helyes vérnyomásméréshez
Szakszerűen a vérnyomást mindkét karon, fekve, ülve, állva, illetve a lábon is meg kell mérni. Ezt legjobb, ha orvos, vagy képzett asszisztens végzi.”- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a magas vérnyomás specialistája, aki a következőket javasolja még a megfelelő érték meghatározásához:

  • a mérést megelőző fél órában ne igyon teát, kólát, kávét, energiaitalt, vagy egyéb koffein tartalmú italt, és ne dohányozzon, egyébként hamisan magas értéket kap
  • vérnyomást kiürített hólyaggal mérjen
  • vérnyomást csak a testi adottságaihoz illeszkedő méretű mandzsettával mérje (4 méretben kapható)
  • vérnyomásmérés ideje alatt ne beszéljen
  • a karok jól meg legyenek támasztva
  • ne tegye keresztbe a lábait, különben hamisan magas eredményt kaphat

Fontos, hogy ha magas értéket mér, akkor mielőbb forduljon szakemberhez!
Természetesen egyetlen mérés alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni a hipertóniát, így lehetőleg ne diagnosztizálja önmagát!”- hívja fel a figyelmet dr. Kapocsi Judit.

Forrás: