Nem csak a szerelembe hasad a szív

A sokak által csak “hasadt szív szindrómaként ” emlegetett elváltozás főként a menupauza utáni nőket érinti.

A sokak A Takotsubo-szindróma egy szívizombetegség, mely megjelenésében a szívinfarktust utánozza: hasonló mellkasi fájdalom, tipikus EKG-változások, enzimemelkedések. Azonban meglepő módon, a koszorúerek elváltozása nincs jelen, a betegség anélkül következik be, hogy a szív vérellátásában bármiféle rendellenességet ki lehetne mutatni.

A hasadt szív szindróma azon hölgyeket érinti, akikben kiesik az ösztrogének emocionális stresszhatásokkal szembeni védekező funkciója erről kapta a betegség a nevét. A római Katolikus Egyetem Kardiovaszkuláris Intézetének munkatársai Filippo Crea vezetésével azonosították a kórkép patológiai hátterét, melyről a European Heart Journal hasábjain számoltak be.

sziv75

"A betegek 80%-nál a tünetek néhány hetet követően spontán oldódnak, maradványtünetek nélkül" – magyarázza Filippo Crea. "Más esetekben a szívben nyomok maradnak, azonban a koszorúerek károsodnak." Crea munkacsoportja 15, 68 év átlagéletkorú hölgyet tanulmányozott, 1 hónapon keresztül. Vizsgálataikban főként a szív csúcsi részére koncentráltak, mert a betegségben ez a leggyakoribb érintett terület. Az előzetes feltételezések szerint a zavar a koszorúerek apró ágainak funkcionális pangásának következtében alakul ki.

"Ahhoz, hogy igazoljuk feltételezéseinket, kontrasztanyagos echokardiográfiát alkalmaztunk, ennek segítségével jól, és biztonságos módon vizsgálható a szív mikrocirkulációja." – magyarázza Leda Galiuto, a tanulmány első szerzője. "Normál koronarográfiával ezen apró erek az összehúzódása nem mutatható ki."

A kutatók kimutatták, hogy az érpangás megfordítható, és a funkcióhiba ezáltal megoldódik. A beáramló vér lecsökkenése a szív összehúzódását gátolja, azonban a sejtek elhalása nem következik be, emiatt károsodás nem marad vissza.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: