Mégsem káros só?

Egy kutatás megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott feltételezést, hogy a nagy mennyiségű sót tartalmazó táplálkozás növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

A Journal of the American Medical Association május 4-i számában megjelent tanulmány lengyel és belga szerzői 3681 fehér és fiatalabb, szív-érrendszeri betegségekben nem szenvedő alany vizelet nátriumtesztjét elemezték. Kimutatták, hogy az alacsonyabb nátriumkiválasztás összefüggésbe hozható a szív eredetű halálozás megnövekedett kockázatával, a magasabb nátriumkiválasztás pedig nem állt összefüggésben a magas vérnyomás vagy a szívbetegség szövődményeinek fokozott rizikójával.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Katarzyna Stolarz-Skrzypek elmondta, hogy munkatársaival együtt meglepődött az eredményeken, ugyanakkor hozzátette, hogy eredményeik tükrözik az amerikai National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) vizsgálat eredményeit.

so45

A közel 3 ezer alannyal végzett amerikai kutatásban azonban arra kérték a résztvevőket, hogy négy-öt napig kerüljék a nagy mennyiségű sót tartalmazó élelmiszereket a nátriumkiválasztás mérése előtt. Stolarz-Skrzypek kísérletében viszont erre nem kérték meg az alanyokat.

„Eredményeink nem támasztják alá a sóbevitel jelenleg ajánlott általános és válogatás nélküli csökkentését a népesség szintjén” – nyilatkozta Stolarz-Skrzypek, a krakkói Jagelló Egyetem kardiológusa. „Úgy véljük, hogy a fogyasztókat tájékoztatni kell az alacsony és a magas sóbevitellel kapcsolatos kockázatokról, hogy szabadon megválaszthassák élelmiszereiket. Eredményeink ugyanakkor nem teszik semmissé az étrendi sóbevitel csökkentésének vérnyomáscsökkentő hatását a magas vérnyomásos betegek esetében.”

so4802

A vizsgálatban a 41 éves átlagéletkorú alanyok 24 órán át gyűjtötték vizeletüket tesztelésre. Az átlagosan nyolcéves utánkövetés alatt a szív-érrendszeri eredetű halálozás azok között nőtt, akiknek a legkisebb mennyiségű nátriumot mutatták ki a vizeletében. 2096 résztvevő esetében, akiket csak hat és fél évig követtek nyomon, a megnövekedett nátriumszint nem állt összefüggésben a magas vérnyomással.

Stolarz-Skrzypek maga is elismeri, hogy a szív-érrendszeri események száma ilyen fiatal populációban a sóbeviteltől függetlenül is alacsony lehet, egyetlen 24 órás mintagyűjtés pedig nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy jellemezni lehessen egy ember szokásos sófogyasztását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.