A legegészségesebb szokások – szívprobléma ellen

Drámaian lecsökkenthetjük, sőt akár meg is szüntethetjük az infarktus és a szívproblémák előfordulásának esélyét, ha egészséges szokásokat követünk. Ez a nőkre és a férfiakra egyaránt érvényes. Lássuk, mit is tehetünk!

Nemcsak jelentős mértékben lecsökkenthetjük, hanem akár el is törölhetjük annak kockázatát, hogy szívrohamot kapjunk vagy valamilyen szívbetegségünk alakuljon ki, ha betartunk néhány egészséges szokást a mindennapokban.  Két, közelmúltban elvégzett tanulmány kimutatta, hogy ez a tény igaz a nőkre és a férfiakra is, sőt akkor is, ha már fennállnak esetünkben olyan rizikófaktorok, mint például a magas koleszterinszint.

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor a nőknek és férfiaknak javasolt egészséges szokások nem teljesen egyformák – és a kutatók nem is hasonlították össze közvetlenül, melyik működik nők és melyik a férfiak esetében.

A hölgyek védelmében

Az egyik szóban forgó tanulmány közel 70 ezer nőt követett nyomon 20 esztendőn át. A hölgyek beszámoltak szokásaikról, így az étrendjükről és a testmozgásról, valamint egyéb információkkal is szolgáltak egészségükről a kutatók számára minden 2. évben. A tanulmány kezdetén ezek a nők áltagosan 37 évesek voltak, nem volt egyiküknek sem cukorbetegsége, szív- vagy érrendszeri betegsége. A hölgyek nemcsak hogy 92 százalékban kiküszöbölték a szívroham valószínűségét azzal, hogy 6 egészségügyi szokást követtek, de csökkentették a rizikófaktorok esélyét is – mint amilyen a magas vérnyomás -, méghozzá 66 százalékkal.

Foto:123rf.com

A 6 szokás a következő:

Nem dohányoztak; testtömeg-indexük (BMI) normális volt; mérsékelt vagy intenzív testmozgást végeztek legalább heti 2,5 órában; a tévét hetente csak 7-, vagy ennél kevesebb órában nézték. Egy, vagy ennél is kevesebb alkoholos italt fogyasztottak naponta; egészséges étrendet követtek, mely gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, halat, omega-3 zsírsavakat tartalmazott. Ezzel együtt lecsökkentették a cukros italok, a feldolgozott vörös húsok, a transzzsírok és a nátrium (só) bevitelét.

Foto:123rf.com

Valamennyi szokást bevezetni és ezeknek megfelelni valóban magasztos cél. A hölgyek csupán 5 százaléka követte mindegyiket a tanulmány szerint. Ám ebben az esetben nem a „mindet vagy semmit” elvről van szó – hangsúlyozta Andrea Chomistek, ScD, a tanulmány vezetője, az Indiana University Bloomington School of Public Health kutatója. „Még azoknak a nőknek is, akik csak egy vagy két egészséges szokást követtek, kisebb esélyük volt a szívinfarktusra, mint akik egy ilyet sem tartottak be.”  

Leginkább a normális BMI-nek volt befolyása a kockázat csökkentésében. Még azon hölgyeknél is, akiknél kifejlődött valamelyik rizikófaktor (például magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint), mérsékelt volt a szívroham esélye, ha legalább 4-et követtek a fenti egészséges szokásokból, mint azoknál, akik egyet sem.

A tanulmány megerősített egy korábbi kutatást is, mely azt mutatta, ami működik az idősebb nőknél, az a fiatalabbaknál is működőképes. Vagyis, azoknál is, akik még menopauza előtt állnak és nem tartják magukat elég idősnek ahhoz, hogy szívroham miatt kéne aggódniuk.

Ezek a szokások már csak azért is fontosak, mert a teljes halálozási ráta Amerikában például megnövekedett a fiatalabb, 35-44 éves korosztályban.

Foto:123rf.com

A férfiak védelmében

Egy másik, közelmúltban végzett tanulmány a férfiak és a szívbetegség kapcsolatát vizsgálta. A svéd kutatók több mint 20 ezer férfit vettek górcső alá az 1997 és 2009 közötti időszakban. A tanulmány kezdetekor ezek a férfiak 45 és 79 év közöttiek voltak, nem rendelkeztek kórtörténettel szív- és érrendszeri betegségeket illetően, nem volt diabéteszük, magas vérnyomásuk vagy magas koleszterinszintjük. A tanulmány során igen sok információval látták el a kutatókat egészségügyi szokásaikról.

A kutatók szerint az alábbi 5 szokás segített nekik 86 százalékban lecsökkenteni a szívroham kockázatát:

Nem dohányoztak; egészséges étrendet folytattak; mértékkel ittak alkoholt – kettő vagy ennél kevesebb alkoholos italt fogyasztottak naponta. Fizikailag aktívak voltak – gyalogoltak vagy bicikliztek legalább 40 percet naponta. Derekuk kerülete kevesebb volt, mint 93 cm.

A svéd Karolinska Institute kutatói szerint a fenti szokások közül mindegyiket csupán a férfiak 1 százaléka követte. A legnagyobb befolyással a kockázatcsökkentésre az egészséges étrend és a mértékletes alkoholfogyasztás volt.

Egy szívspecialista tanácsa

A kutatók jó néhány információt gyűjtöttek össze a résztvevők saját jelentéseiből, melyek azonban nem minden esetben lehettek pontosak. A legtöbb alany mindkét tanulmányban fehér ember volt, ezért hát megvan az esélye, hogy az eredmények más etnikai hátterű csoport esetében nem lennének ugyanilyenek.

Ugyanakkor a kutatás értékelhető képet adott arról, hogy a rossz egészségügyi szokások, még fiatalabb embereknél is mennyire befolyásolhatják a betegségek kialakulását – hangsúlyozta Ravi Dave orvos, kardiológus, aki az UCLA Medical Centers munkatársa Los Angelesben és Santa Monicában. A szakember áttekintette az eredményeket, de nem vett részt a tanulmányban.

Valóban látható, hogy rossz szokásaink egy bizonyos időpont után már negatívan befolyásolják a jövőnket – mondta.  „A múltban a nőknek gyakran azt mondták, még az orvosaik is, hogy amíg nem érik el a menopauzát, védve vannak a szívproblémákkal szemben. Ám ez a közelmúltban végzett tanulmány megváltoztatja a doktorok gondolkodásmódját is: nem adhatnak többé ilyen rossz tanácsot. A nőknek, ahogyan a férfiaknak is, fontos figyelmet szentelniük a jó egészségügyi szokásoknak, már életük korábbi szakaszában” – tette hozzá a kardiológus.

Foto:123rf.com

Mivel érdemes kezdeni?

Először is érdemes átgondolni, miért nem foglalkoztunk eddig kellő mértékben magunkkal, miért nem alkalmazzuk az egészséges szokásokat? A szakember véleménye szerint sok esetben a stressz az, ami miatt kerüljük azokat, sőt ez vezet számos egészségtelen szokás kialakításához. Pedig az egyik legjobb módja a stresszel való megküzdésnek a testmozgás. Egyedül, de családostul is lehet végezni – derűs, kellemes elfoglaltság lehet belőle!

Még ha csak néhányat tartunk is be a fenti egészséges szokások közül, máris nagymértékben növeljük védettségünket a szívproblémákkal szemben. Tegyük ezeket mindennapjaink részévé!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    Lhiszem,bár nem tartom be….
    Csak ennyi
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.