Így élj, hogy ne félj! – 5 tipp a stroke megelőzéséért!

A stroke, vagy orvosi szóval agyi katasztrófa olyan állapot, melyben az agy egy vagy több területe nem kap elegendő vért – ez súlyos károsodással vagy akár halállal is járhat. A helytelen életmód sokat tesz azért, hogy ez megtörténjen. Mit tehetünk azonban ellene?

Az agyvérzés mindenképp súlyos következményekkel jár. Ebben az állapotban az agy egy vagy több területe nem jut elegendő vérhez, nélküle pedig oxigénnel és tápanyagokkal sem lesz ellátva a megfelelő működéshez. A vér hiányában az agysejtek perceken belül elkezdenek elhalni – mindez hosszútávú vagy maradandó fogyatékossághoz, agykárosodáshoz és potenciálisan halálhoz is vezethet. A rossz zsírokban gazdag étrend, a testmozgás hiánya, a túl stresszes életvitel és a dohányzás egyaránt a stroke kialakulásának kockázatát növeli. Azok az emberek, akik cukorbetegséggel küzdenek, magas a vérnyomásuk vagy szívbetegek, ugyancsak súlyosan veszélyeztetettek.

stroke1

Miként előzhetnénk meg a stroke-ot?

1. Csökkentsük az alkohol bevitelt.

Egy tanulmány szerint, ha több mint heti három alkalommal iszunk alkoholt, az is növeli az agyvérzés esélyét.

2. Tartsuk ellenőrzés alatt a vérnyomásunkat.

Egyensúlyban tartása az egyik legfontosabb megelőzési módszer a stroke ellen. Rendszeresen ellenőrizzük: legyen a 120/80 és 100/70 értékeken belül. A már meglevő magas vérnyomást szigorúan kell venni – ha gyógyszert kell szednünk, sose felejtsük el alkalmazni. Amennyiben orvosságot írtak fel nekünk, akkor is szednünk kell, ha úgy érezzük, nincsenek tüneteink.

3. Hozzuk magunkat formába!

Az elhízás önmagában is képes előidézni a stroke-ot. Vagyis, elég, ha nem ügyelünk a testsúlyunkra. Kapcsolódjunk be edzésprogramba vagy mozogjunk egyedül, hogy kontroll alá vonjuk a súlyunkat.

4. Étkezzünk egészségesen!

Kerüljük a só túlzott fogyasztását, a feldolgozott és gyorséttermi ételeket pedig száműzzük étrendünkből. A szívet egészségesen tartó étkezés ugyancsak az egyik legfontosabb eszköz az agyvérzés megelőzésében. A magas rosttartalmú ételek, így a zab, árpa, búzakorpa segítenek az erek megtisztításában. A dió, a bogyók, a bab, az alacsony zsírtartalmú szójatej és az Omega-3 zsírsavat tartalmazó zsíros halak szintén hozzájárulnak a stroke megelőzéséhez, mivel csökkentik a koleszterinszintet a vérben.

5. Hagyjuk abba a dohányzást.

A cigarettázás, de még a másodkézből történő dohányzás is károsítja az ereket az agyban és emeli a rossz zsírok szintjét a keringésünkben, ezzel az iszkémiás stroke veszélyének téve ki bennünket. Ha sem a munkahelyen, sem otthon nem cigarettázunk, sokat teszünk azért, hogy az agyvérzés elkerüljön bennünket.

stroke

Hogyan ismerjük fel a stroke-ot? – A F.A.S.T. szabály
Aki korábban már elszenvedett egy stroke-ot, az nagyon könnyen kaphat egy másikat. Ha valaki hirtelen légzési, nyelési zavart tapasztal, hirtelen, szúró mellkasi fájdalmat érez, akár volt előtte agyvérzése, akár nem, azonnal mentőt kell hívni hozzá!

Kétségek esetén az alábbi tünetekre kell figyelni:

Arc elváltozása: üljünk le az illetővel szemtől-szemben és kérjük meg, hogy mosolyogjon. Ha arcának egyik oldala kissé lekonyul vagy természetellenesen aránytalan a megjelenése, akkor stroke-ra kell gyanakodni és azonnali segítségre van szüksége.
Kar megemelése: kérjük meg a stroke-gyanús személyt, hogy álljon egyenesen és emelje fel mindkét karját. Ha nem tudja mindkettőt megemelni vagy az egyik karja visszaesik, akkor az illető agyvérzést kapott, azonnal kórházba kell vinni.
Beszédzavar: az az ember, aki stroke-ot szenved el, hirtelen elkezdhet dadogni vagy más módon lesz természetellenes a beszéde. Kérjük meg őket, hogy ismételjenek meg egy egyszerű mondatot, vagy mondják meg a mai dátumot. Ez a teszt a következőhöz kapcsolódik.
Idő: a stroke-ot elszenvedett ember egyik percről a másikra zavarttá válik. Az idő nagyon lényeges a stroke kontrollálásában: orvosi ellátásra azonnali szükség van az első jelek megnyilvánulása láttán!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu