Fekélyhez vezethet a trombózis

A lábszárfekély komoly egészségügyi problémának számít nehéz kezelhetősége miatt, így a megelőzésére óriási hangsúlyt szükséges fektetni.  Leggyakrabban a cukorbetegség és a visszértágulatok szövődményeként jelentkezik, ám prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint leggyakrabban a trombózis nem megfelelő utókezelése esetén léphet fel a probléma. Magyarországon az elhanyagolt mélyvénás trombózisok után kialakult úgynevezett posztrombotikus szindróma népegészségügyi jelentőséggel bír a betegek magas száma, a kezelések/műtétek ára és a rokkantak magas száma miatt.

Nehezen gyógyuló seb a bokánál

A lábszárfekély igen fájdalmas és veszélyes betegség, hiszen szövethiányos képlete miatt növekedésnek indulhat, elfertőződhet és begyulladhat, valamint olyan problémákat okozhat, mint pl. az orbánc. Mivel igen nehezen és lassan gyógyul – vagy egyáltalán nem mutat gyógyhajlamot -, így sokakat hosszú éveken át is elkísér. Ezért komoly népegészségügyi problémaként tartják számon, ami nagymértékben kihat a beteg életminőségére, munkavégzésére. Az esetek többségében a krónikus vénás keringési rendellenesség következménye, így a cukorbetegség mellett súlyos visszértágulatok és mélyvénás trombózis szövődményeként lép fel a leggyakrabban. Érdemes továbbá tudni, hogy nem csupán vénás, de artériás keringési zavar (pl. érszűkület) is előidézheti a problémát, hiszen ekkor az oxigén-és tápanyaghiány miatt már a legkisebb sérülések is nehezen javulnak.

A posttrombotikus szindróma tünete is lehet

Lábszárfekély a mélyvénás trombózis szövődményeként is létrejöhet, az úgynevezett posttrombotikus szindróma (PTS) keretein belül. Az állapot akkor alakul ki, amikor a trombózis nem megfelelő ideig van utókezelve, hiszen a meghibásodott vénabillentyűk továbbra is ott maradnak. Ekkor a vénás keringés tovább romlik, melynek következtében a salakanyagok nehezebben tudnak elszállítódni. Mindemellett pangás alakul ki, így a sejtek és a szövetek kevesebb oxigénhez jutnak, ami gyulladásokhoz, később pedig fekély kialakulásához vezethet. Sajnos megfelelő terápia nélkül a PTS 8-10 éven belül kialakul, amin már csak igen nehezen lehet segíteni, így a hangsúly a prevención van” – hangsúlyozza prof. Blaskó György.

orvos

Precíz utókezeléssel nem csak az újabb trombózis, de a lábszárfekély esélye is csökkenthető

A mélyvénás trombózis legnagyobb veszélye az, hogy utána még nagyobb eséllyel kialakul egy újabb trombózis. Ennek elkerülése érdekében szakszerű utánkövetés – és kezelés szükséges, ám ez nem csupán a probléma ismétlődését, hanem a lábszárfekély megjelenését is megelőzi. Ehhez azonban személyre szabott antikoaguláns kezelés szükséges, és ha régebbi típusú készítményeket szed, akkor az INR rendszeres ellenőrzése is elkerülhetetlen (2-3 közt kell lennie). Amennyiben a mélyvénás trombózis után a beteg életének kb. 80 %-át képes INR 2-3-on belül leélni és tartósan él így, a PTS kialakulása elkerülhető. Ha egyéb tényezők is vannak (nagy varixok, túlsúly, meglassult vénás keringés, stb.) az alvadás gátlását hosszabb ideig javasol végezni. Amennyiben a beteg életének kevesebb, mint 80 %-át élte le INR 2-3 között, a PTS kialakulására nagy az esély. A már kialakult lábszárfekély nem-, vagy alig gyógyítható, de ennek esélyét fokozza az abszolút tisztaság fenntartása és az alvadásgátló kezelés. Sok esetben bőrátültetésre kerül sor, de a veszély fennmarad. Sajnos egy bőrfertőzés –mint pl. az orbánc – fellépése minden erőfeszítésünket tönkre teheti.  Mindezeken kívül fontos, hogy a beteg odafigyeljen életmódjára, rendszeresen mozogjon, napi 2-3 litert igyon és hordjon kompressziós harisnyát a vénás keringés fokozása érdekében.

Forrás: Trombózisközpont