Cardiomiopátia tünetei és kezelése

A szív pumpafunkciójának zavara több betegséget is előidéz. Mit kell tudni a hypertrophiás és a dilatatív CMP-ről?

A cardiomiopátia azon szívbetegségek gyűjtőneve, melyek a szív pumpafunkciójának zavara miatt alakulnak ki. A CMP további csoportokra osztható attól függően, hogy a szívizomnál milyen eltérés figyelhető meg. Ehhez viszonyítva más-más tünetek tapasztalhatóak a pácienseknél, és ezzel együtt különböző típusú kezelés alkalmazható.

Hypertrophiás CMP Hypertrophiás

Cardiomiopátia esetében a szívizom megvastagodása idézi elő a problémákat. A vastagodás egyrészt a szívbillentyűk megfelelő működését gátolják meg, miközben a véráramlás útját akadályozza. Ez a betegség nagy százalékban öröklődik.

Tünetek

A kamra vastagodása és a kiáramlási nehézségek szédülést, ájulást, mellkasi fájdalmat, illetve fizikai terhelés során jelentkező légszomjat idéznek elő, emellett gyakran állapítható meg szívritmuszavar is.

Dilatatív CMP

A szívizom megnyúlása és ezzel együtt a szív méretének növekedése észlelhető Dilatatív Cardiomiopátia esetében. A gyakori betegség rendkívül súlyos lehet, és több esetben életveszélyes is, mivel a szív elveszti izomerejét, mely miatt nem képes elegendő mennyiségű vér pumpálására.

pdif4u7g

Tünetek

A Dilatatív CMP jelei a szapora szívverés, amelyhez légszomj kapcsolódik. A bőr sápadt lesz a helytelen keringéstől, emellett hűvössé, verejtékessé válik. Levertség, étvágytalanság, és hányinger tapasztalható.

Kezelés

Mindkét CMP esetében mielőbb kezelni kell a szívritmuszavart! Ez történhet gyógyszerek segítségével, illetve pacemaker beültetésével. Emellett, a megnagyobbodott szívizom sebészeti úton történő eltávolítására is sor kerülhet Hypertrophiás Cardiomiopátiánál.

Dilatatív CMP-s megbetegedésnél a gyógyszeres kezelés célja a terhelés csökkentése mellett a szívizom erejének növelése.

Gyógyítható?

A CMP tünetei kezelhetőek, de a betegséget gyógyítani nem lehet. Ez azt jelenti, hogy a szívizom állapota nem állítható vissza a normális működéshez megfelelő szintre, a vastagodás, vagy a gyengülés nem visszafordítható folyamat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.