Cardio-CT vizsgálattal megelőzhető az infarktus!

A Cardio CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában, többek között azért is, mert beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása

Koszorúér betegségen a koszorúerek ateroszklerózisát, (Az artériák falának megvastagodásával, rugalmatlanná válásával járó számos betegség általános elnevezése arterioszklerózis) illetve az ennek kapcsán kialakult betegségeket értjük.

Mára a fejlett ipari országokban a koszorúér-betegség az első számú halálok. A koszorúér betegség első tünete 55%-ban a angina pectoris, 25%-ban szívinfarktus, és sajnos az esetek 1/5-ében első tünetként a hirtelen szívhalál jelentkezik. Ezért fontos a magas kockázatú, panaszmentes páciensek kiszűrése.

Milyen vizsgálati módszerek léteznek a szívizom infarktus megelőzésére?

A betegek kivizsgálásakor a nyugalmi EKG nagyon gyakran nem mutat specifikus eltérést, a terheléses EKG viszont sok esetben rámutathat a koszorúér kritikus szűkületére. A terheléses szívultrahang szintén hatékony diagnosztikus módszer. A szívizom izotópos vizsgálata nyugalomban és terhelés alatt szintén segítheti a diagnózist. A koszorúérfestés kapcsán a comb, vagy a kar verőéren keresztül katéter segítségével közvetlenül kontrasztanyaggal festhetők a koszorúerek. Szerencsére már akár azonnal lehetőség nyílik a terápiára is.

koszoruer_szukulet

Beavatkozás nélküli pontos diagnózis

A technika rohamos fejlődésével ma már rendelkezésre állnak olyan berendezések, melyekkel egyszerűen, gyorsan és kockázat nélkül diagnosztizálható a szív és a koszorúerek állapota – ilyen a Cardio-CT (szív-CT). A CT berendezések használata ma már általánosan elfogadott. Néhány éve létezik az ún. Cardio-CT vizsgálat, mely beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása. A CT berendezések használatának elterjedésével ma már nagyon korán, pontosan kimutathatóak az egyes koszorúér-elváltozások, ez pedig a betegekre nézve sokkal kényelmesebb, biztonságosabb diagnózist jelent.

Az orvosi berendezések folyamatos fejlődésével ma már 4. generációs multidetektoros CT (MDCT) berendezések állnak rendelkezésre, melyek előnye a magas szeletszám, a megfelelő térbeli és időbeli felbontás, valamint a pácienst ért sugárterhelés csökkenése. Ezekkel a modern berendezésekkel ma már akár 1-2 szívdobbanás alatt elvégezhető a vizsgálat. Ezzel a berendezéssel kiválóan vizsgálhatók a betegek, mivel a szív működéséből adódó elmozdulások nem zavarják meg a képkészítést, a gép gyorsaságának köszönhetően nincs szükség arra, hogy a szív mozgását lelassítsák.

A DSCT-vel végzett Cardio-CT vizsgálat összehasonlítva a többi, hagyományos vizsgálattal, a legkiválóbb eredményt abban éri el, hogy negatív kizáró értéke 95-100%-os. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredménnyel a kezében a páciens biztos lehet abban, hogy nincs probléma a koszorúereivel, így a szívinfarktus kialakulásának veszélye az elkövetkező években kizárható. A Cardio-CT vizsgálat segítségével a hirtelen szívhalált előidéző ún. lágy plakkok (zsíros lerakódások) is vizsgálhatók.

koszoruer_szukulet2

A szív-CT vizsgálatok nemzetközi tanulmányok szerint átlagosan 12 mSv (miliszívert) sugárterheléssel járnak (kb. egy hasi CT vizsgálatnak felel meg), a természetes háttérsugárzás 3-4 mSv/év. A modern MDCT berendezések számos lehetőséget kínálnak a beteget ért sugárdózis csökkentésére. A Pozitron-Diagnosztika Központban működő berendezéssel alkalmas betegben és megfelelő vizsgálati protokoll használatával akár 1-3 mSv sugárterheléssel is elvégezhető a Cardio-CT vizsgálat.

Miért a Cardio CT a legjobb választás?

A Cardio-CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában. A vizsgálat javasolható tünetmentes esetekben is, vagy amennyiben a családban halmozottan fordult elő koszorúér betegség, szívinfarktus, hirtelen szívhalál. Továbbá szintén nagyon fontos a vizsgálat a betegség korai felismerésében akor is, ha a betegnél 2. tipusú cukorbetegség áll fenn együtt magasvérnyomással, zsíranyagcsre zavarral, elhízással.

Mit kell tudni a Cardio-CT vizsgálatról?

Néhány perces vizsgálat, mellyel fényképszerűen megjeleníthető a szív-és a koszorúerek. Panaszmentes esetben is felismeri a kezdődő koszorúér betegséget, ezáltal megelőzhető az infarktus és a hirtelen szívhalál kialakulása. Teljesen fájdalommentes.

Speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett berendezésünk zajtalan és nem okoz bezártság érzetet, alacsony sugárteheléssel jár. A vizsgálatra szakorvosi beutalás nem szükséges, időpont egyeztetés után igénybe vehető a Pozitron-Diagnosztika Központban.

A megelőzéshez és a fokozott odafigyelés

A vérzsírok karbantartása, elhízás elkerülése,  zsír- és koleszterinszegény, rostokban, tengeri halakban gazdag táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Már meglévő és ismert társbetegségek karbantartása, legfontosabb ezek közül a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Nagyon fontos a dohányzás elhagyása, és a passzív dohányzás kerülése is!

A diagnosztizált koszorúér betegségek kezelésben az első és legfontosabb a koszorúér-plakkok növekedésének megakadályozása, illetve a már kialakult állapotok súlyosbodásának megakadályozása. Ha már kialakult a szűkület a  betegség súlyosságtól függően változhat a kezelési stratégia. Kezdetben az un. speciális gyógyszeres (béta blokkolók, aspirin, vérnyomáscsökkentők, nitrát készítmények stb.), későbbiekben az eszközös kezelési stratégiák (katéteres beavatkozás tágítással, stent beültetéssel, ill. az un. by-pass műtét) állnak rendelkezésre.

pet_kapcsolat13

Érdemes megszívlelni

Hirtelen fellépő mellkasi panasz esetén mindig gondolni kell valamilyen koszorúér-szűkület talaján kialakult betegségre, ezért minél hamarabb orvosi kivizsgálás javasolt.

Ha ismert angina pectoris betegségünk, de a fájdalom a szokottnál erősebb, vagy a megszokott nitrátdózis befújása esetén sem szűnik, azonnal kérjünk orvosi segítséget!

A cukorbetegség, amellett, hogy a koszorúér-betegség rizikóját kétszeresére növeli, a mellkasi fájdalmat elfedheti. Úgy tartják, hogy a cukorbetegség fennállása egyenértékű lehet egy már lezajlott szívizom infarktussal!

A koszorúér-betegség általában együtt jár más ütőerek beszűkülésével vagy elzáródásával járó betegségekkel (pl. nyaki- vagy lábverőér-szűkület). Emiatt amennyiben az egyik ütőérrendszeren bizonyítást nyer a betegség, tanácsos a többi kritikus érterületet is megvizsgálni.

Forrás: