A gén segíti a zsír eltűnését a vérből!

Holland kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amelynek jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír – közölte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Két olyan családot vontak be a tanulmányba, amelyek tagjainál szokatlanul magas volt a "jó" HDL koleszterin és alacsony a trigliceridek vérszintje. Az elvégzett genetikai elemzés kimutatta, hogy a családok tagjai egy bizonyos génváltozatnak – a GALNT2 jelű gén mutáns változatának – a hordozói. Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoportban lévő, más génváltozatot hordozó emberek véréből.

zsir1

Jan Albert Kuivenhoven kutatásvezető, a Groningeni Orvosi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy a génváltozat jelenlétében a vérben keringő triglicerideket (zsírmolekulákat) lebontó enzim működését kevésbé gátolja az Apo C-III vegyület. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkal bevitt zsír gyorsabban távozik a vérből. A tanulmányt a Cell Metabolism című folyóirat decemberi számában tették közzé a szerzők.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.