Rosszabodó epilepszia…

A fogamzóképes korban levő epilepsziás nők rohamai rosszabbodhatnak a menstruáció és a peteérés alatt, derült ki egy kutatásból.

A Kaliforniai Egyetem Epilepszia Centrumának kutatói megvizsgálták a menstruációs ciklussal összefüggő rohamok trendjeit a 19-50 éves nők körében. A résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük, illetve a kutatók felhasználták a rohamokat rögzítő naplókat is, hogy kiderítsék, kiknél függ össze az epilepszia a menstruációs ciklussal. Esetükben kielemezték a betegség típusát, a rohamok gyakoriságát, a gyógyszerekre adott reakciót, az MRI-felvételeket, valamint a terhesség alatti epizódokat.

tukor-testkep

Foto:pixabay.com

A menstruációs ciklussal összefüggő epilepsziában szenvedő nők kétharmadánál a betegség részleges változatát állapították meg, a többiek esetében az elsődleges generalizált fajta állt fenn. 75 százalékukat gyógyszeres kezelésre nem reagáló rohamok gyötörték. Ez kétszeres arány azokhoz képest, akiknek a betegsége nem függött össze a ciklussal. Terhességük alatt többször lettek rosszul, számolt be az adatokról a két szerző: Avriel Linane és Mona Sazgar. Az eredményeket az Amerikai Epilepszia Társaság baltimore-i éves ülésén tették közzé, de szaklapban még nem jelentek meg.

Az epilepsziás betegek harmadánál hatástalanok a gyógyszerek, ezért az epilepsziaroham kezelésére dolgoztak ki új megoldást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) neurológiai betegségekkel foglalkozó kutatói.

Új megoldás az epilepsziaroham kezelésére

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.