Meztelenkedjünk!

A finnországi Tampere és Aalto Egyetem kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy a vizuális információ-feldolgozás meztelen testek érzékelése esetében gyorsabb az átlagosnál.

A legtöbb ember szívesen nézeget meztelen vagy hiányos öltözetű emberekről képeket

A meztelen test látványa szexuális izgalmat okoz, nem csoda, hogy kezdetektől egyik legkedveltebb témája számos művészeti ágnak. A reklámok során is előszeretettel alkalmaznak ledéren öltözött modelleket, hogy így ébresszék fel a vágyat egy adott termék megvásárlása iránt.

Bár a nagyobb klinikai tanulmányok közül egyre több koncentrál a nőkre, a női testtel kapcsolatos általánosan elterjedt tévhitek sajnos még mindig jelen vannak. Ezek közül van néhány, amelyet érdemes eloszlatni.

Tévhitek a női testről

Korábbi tanulmányok során már sikerült beazonosítani az agy azon területét, amely azért felelős, hogy kiszűrje egy adott környezetben az embert, arra azonban mindeddig nem került sor, hogy kiderüljön, vajon a meztelen és a felöltözött emberi testet másként dolgozza-e fel az agyunk. A vizsgálat során a résztvevőknek férfiakról és nőkről mutattak képeket – akik vagy hétköznapi viseletben, vagy fürdőruhában, vagy teljesen meztelenül voltak -, miközben nyomon követték agyi aktivitásukat, hogy megállapítsák a vizuális információk feldolgozásának sorrendjét.

foto:pixabay.com

Az eredményekből kiderült, hogy az agy kevesebb, mint két tizedmásodperc alatt sokkal hatékonyabban képes feldolgozni egy meztelen testet, mint egy ruhával fedettet. Lényegében minél kevesebb ruha volt a modelleken, annál gyorsabb volt az információfeldolgozás. A férfiak agyi reakciói a meztelen nők esetében még erősebbek voltak, mint a meztelen férfiak esetében, a nőknél azonban nem tapasztaltak különbséget a tekintetben, hogy milyen nemű volt a ruhátlan illető.

A vizsgálat eredménye tehát egyértelműen azt sugallja, hogy az agy felerősíti a szexuális vágyat ébresztő jelek feldolgozását, aminek egyrészt a szaporodás szempontjából van nagy jelentősége, másrészt abban segít, hogy kiszúrjuk a környezetünkben lehetséges jövőbeni társunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Lakatos Brendon Vincsenzó

    Rendkívül szeretek meztelenül lenni.