Az ösztrogén hat a női hangulatváltozásra!

A Science China Life Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a nőket gyakran gyötri ciklikus hangulatváltozás. A korábbi kutatások az érzelmi rendellenességek és a menstruációs ciklus illetve az ösztrogénszint változásának összefüggését mutatták.

Ösztrogén és hangulat

A mostani vizsgálat az idegtudomány, a pszichológia és az endokrinológia területén végzett kapcsolódó kutatásokat elemezte.

A nők érzelmi reakciói jelentős mértékben megváltozhatnak a menstruáció előtt. A menstruáció alatt vagy a menstruációt megelőző időszakban levertté vagy ingerlékennyé válhatnak. Ezt nevezik gyűjtőnéven premenstruációs szindrómának (PMS). A termékeny életkorú nők körülbelül 75 százaléka számol be premenstruációs hangulatváltozásokról vagy fizikai diszkomfortról. Az agyi képalkotó vizsgálatok jelentősen fokozódó működést mutatnak a középső orbitofrontális kéregben, amely a premenstruációs érzelem-feldolgozással áll összefüggésben, még akkor is, ha a nők érzelmi reakciói nem térnek el jelentős mértékben.

Az ösztrogén és az érzelmek összefüggését először 100 évvel ezelőtt vizsgálták, és azóta kimutatták, hogy az ösztrogén javíthatja a kedélyállapotot. A pubertáskor után azonban ennek ellenkezője igaz. A nőkben kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki szorongás vagy depressziós rendellenesség, mint a férfiakban. Az ösztrogénszint váltakozásával összefüggésben a nők fokozott fogékonysága a depresszióra jellemzően a pubertás kezdete és 55 éves kor között alakul ki. A kutatók szerint éppen ezért az ösztrogénszint fluktuációja és a ciklikus hangulatzavarok összefüggésének alaposabb megismerése elméleti alapként szolgálhat a nők fizikai és mentális egészségének javításához.

A Science China: Life Sciences folyóiratban megjelent tanulmányukban a Pekingi Általános Egyetem kutatói Luo Yue-Jia vezetésével szisztematikusan megvizsgálták az idegtudomány, a pszichológia és az endokrinológia területén végzett korábbi kutatásokat.

ösztrogén és hangulatváltozás

Az ösztrogén számos különféle hatást gyakorol a szervezetre és az agyra. Összetett fiziológiai és pszichológiai mechanizmusok révén befolyásolja a központi idegrendszer működését. Az érzelmi viselkedés változásában a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyre gyakorolt hatásával játszik szerepet. Az ösztrogén az érzelmi izgalmi állapotra és az érzelmi élmények intenzitására is hatást gyakorol.

A szerzők úgy vélik, hogy a hormonok nem gyakorolnak abszolút és egyedülálló hatást a szervezetre, hanem számtalan dimenzióban szabályozzák a fizikai és pszichológiai változásokat. Az ösztrogénnek a nők érzelmi állapotára gyakorolt hatása tehát több rendszerrel áll összefüggésben. Ha sikerül átfogó módon megértenünk az érzelmi változásokhoz és az ösztrogénhez kapcsolódó belső mechanizmusok működését, elméleti alaprendszert hozhatunk létre, amely segít a nők érzelmi zavarainak kezelésében. A kutatók úgy vélik, hogy a pszichológiai, neurológiai és endokrin rendszerek összefüggésben kölcsönösen függnek egymástól, ezért a pszichológia, biológia és fiziológia kombinálására van szükség.

Az egyetem kutatócsoportja Luo Yue-Jia professzor vezetésével most EKG és mágneses rezonancia vizsgálatok, valamint viselkedési és biokémiai technikák alkalmazásával folytatják kutatásukat. Az ösztrogén és az érzelmi állapot összefüggése mellett a kutatást a petefészek hormonokra és a komplex szociális gondolkodásra is kiterjesztették.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.