A petefészekrák-szűrés nem életmentő?

A nők, akik évente vettek részt petefészekrák-szűrésen, ugyanolyan valószínűséggel haltak meg e betegségben, mint azok a nőtársaik, akik nem voltak rendszeres szűrésen.

Christine Berg, az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézeteinek (NHI) kutatója és csapata mintegy 70 ezer nőt vont be tanulmányába. A véletlenszerűen két csoportra osztott nők egyik fele 1993 és 2001 között évente vett részt petefészekrák-szűrésen, amelyet vér- és ultrahangos vizsgálattal végeztek. A másik csoportba került nők nem vettek részt ezeken a szűréseken.

Mindkét csoportot 2010-ig követték nyomon, és megnézték, milyen arányban alakult ki petefészekrák az egyikben, illetve másikban. A szűrésen részt vettek csoportjában 212 nőnél állapítottak meg petefészekrákot, és 118-an haltak meg benne. A szűrésen részt nem vettek között 176 nőnél diagnosztizáltak petefészekrákot, és 100-an haltak meg. Mindkét csoportban a nők több mint háromnegyedét a betegség 3-as vagy 4-es stádiumában diagnosztizálták. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban tették közzé.

shutterstock_538934861

Korábbi tanulmányok hasonló eredményre jutottak a petefészekrákkal kapcsolatban. Májusban a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban írták ausztrál kutatók, hogy a tünetek megjelenése után gyorsabban diagnosztizált és kezelt petefészekrákos nők túlélése nem volt jobb, mint azoké, akiknél később kezdődött a terápia.

Ebben a vizsgálatban a diagnózist követő öt évig mintegy 1500 olyan ausztrál nőt kísértek figyelemmel, akiknél 2002 és 2005 között diagnosztizáltak petefészekrákot. A tünetek megjelenése utáni két hónapon belül a nők 40 százaléka ment orvoshoz, három hónapon belül 60 százaléka, hat hónapon belül pedig 80 százaléka. Az eredmények azt mutatták, hogy a túlélés időtartama nem függött attól, hogy melyik csoportba tartozott valaki.

pete22

Azoknak a nőknek a túlélési ideje viszont hosszabb volt, akiknél a tünetek jelentkezése előtt, rutinvizsgálat során diagnosztizálták a petefészekrákot: átlagosan négy év a másik csoport három évéhez képest. A kutatók úgy vélik, ha a petefészek rákja már eléggé előrehaladott ahhoz, hogy tüneteket okozzon, akkor lehetséges, hogy a kezelés már kevéssé javítja a páciensek többségénél a túlélést.

"Tudjuk, hogy amikor a petefészekrákot 1-es stádiumban megállapítják, akkor 5 éves túlélési esélye 85-90 százalék. A kérdés az, hogy azonosítható-e egy általában 3-as vagy 4-es stádiumban diagnosztizálható rák eléggé korán ahhoz, hogy be lehessen avatkozni?" – vetette fel Berg

Forrás: