A pecsételő vérzés mindig problémát jelez

A nők kiegyensúlyozott mindennapjaihoz hozzá tartozik az is, hogy a vérzésükkel ne legyenek gondok. Ez azonban nagyon sokszor nincsen így, előfordul a pecsételő vérzés, vagy a barnás folyás.

Ennek a jelenségnek a hátterében sokszor hormonális okok állnak, amiket mindenképpen orvosolni szükséges! 

A pecsételő vérzés, vagy barnás folyás minden esetben valamilyen, kisebb vagy nagyobb problémára hívja fel a figyelmet. Ennek megfelelően nem szabad félvárról venni a jelenlétét, és sokszor a nőgyógyász mellett az endokrinológussal is konzultálni kell, hiszen a jelenség hátterében olyan okok is meghúzódhatnak, amikre elsőre nem is gondolna.

A premenstruációs szindróma nem női hiszti, hanem valóban kellemetlen, fájdalmas állapot. A PMS tünetei kezelhetők szerencsére.

5 bevált tipp premenstruációs szindróma ellen

Progeszteronhiány

A menzeszt megelőző pár napos, esetleg egy hetes pecsételő vérzés hátterében a progeszteron nevű hormon nem megfelelő szintje, egészen pontosa a hiánya is állhat. Ez a hormon többek között a méhnyálkahártya megtapadásáért is felel, vagyis komoly szerepet játszik a terhesség létrejöttének lehetővé tételében. A progeszteronhiány sajnos meddőséget is okoz, és mivel a feladatát nem képes tökéletesen ellátni, így a köztes időben is, a leváló nyálkahártya miatt, pecsételő vérzéssel jár.

Fotó: 123rf.com

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormonjainak az alulműködése is járhat pecsételő vérzéssel. Bár ezek a hormonok főként az anyagcseréért felelősek, hatással vannak a sejtek progeszteron felvételére is. Ennek megfelelően a progeszteronhiánnyal sokszor együtt is jelentkezik, mivel a két jelenség szorosan összefügghet. Ha kevés a progeszteron, akkor ösztrogén többlettel kell számolni. Az ösztrogén pedig csökkenti a pajzsmirigy hormonjainak hatékonyságát. A folyamat itt nem áll meg, hiszen a csökkent hatékonyságú pajzsmirigy hormonok nem képesek úgy segíteni a sejtek progeszteron felvételét, ahogy kellene, így ördögi körbe jutunk. Sajnos a folyamat visszafelé is igaz, vagyis a pajzsmirigy alulműködése kiválthatja a progeszteronhiányt.

IR

Az inzulinrezisztencia sokszor kerül szóba, de sokkal inkább a cukorbetegséggel kapcsolatban, semmint a pecsételő vérzéssel. Dr. Bérczy Judit endokrinológus azonban elmondta, hogy ugyanúgy összefüggés van az IR és a progeszteronhiány között, mint a pajzsmirigy hormonok, és a progeszteron esetében. Ráadásul a dolog bonyolultságát tovább fokozza, hogy az IR esetében gyakran a PCOS jelenlétével is számolni kell.

hasfajas, kovek

Foto:123rf.com

Diagnózis és kezelés

A szervezet igen bonyolult folyamatok harmonikus egységbe szerveződése révén működik tökéletesen, így egy kis eltolódás is sok problémát, a rendszer több elemének elcsúszását okozhatja. A pecsételő vérzés jelentkezése ezért több szakember együttes munkáját is szükségessé teheti.

A nőgyógyász felkeresése mindenképpen szükséges, ám az endokrinológus szakembert sem érdemes kihagyni a folyamatból. Vérvétellel ugyanis a hormonszintek meghatározhatóak, és az IR is kimutatható. A pecsételő vérzés ugyan kellemetlen, szerencsére azonban jól kezelhető. Ráadásul ezzel a tünettel fény derülhet olyan hormonális eltolódásokra is, melyek akadályozhatják a teherbeesést, vagy akár a későbbiek folyamán kettestípusú cukorbetegséget, hízást, pattanásos bőrt, fáradékonyságot, levertséget okozhatnak.

Forrás: Budai Endokrinközpont