65-69 éves nőkre figyeljünk!

A 65 és 69 év közötti nők ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg a csípőtörést követő egy éven belül, mint azok a kortársaik, akiket nem ért törés – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az ennél idősebb, 70-79 éves korosztályba tartozó nőknél kétszeresére emeli az egy éven belüli halálozási kockázatot a csípőtörés, a 80 év felettieknél pedig háromszorosára. Az amerikai országos egészségügyi intézetek támogatásával készült tanulmányt az Archives of Internal Medicine tette közzé.

Erin LeBlanc kutatásvezető kiemelte, hogy az adatok szerint a fiatalabb, 65 és 69 év közötti nőkre különösen oda kell figyelni egy ilyen balesetet követően. Az amerikai központú Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány szerint 50 év fölött a nők mintegy felét éri valamilyen csonttörés, világszerte évente 1,6 millió csípőtörés történik az idősebb nőknél, ennek 51 százaléka Európában, Észak- és Dél-Amerikában.

vax1jthz5

A csontritkulás miatt bekövetkező töréseket 10 ezer nő bevonásával vizsgálták egy húsz évig tartó követéses felmérésben, amely 1986-1988-ban indult. A csípőtörést követően a halálesetek fele három hónapon belül következett be, és csaknem háromnegyede hat hónapon belül.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.