A mindennapok megkeserítője: talp-és sarokfájdalom

Szinte nincs is olyan ember, akinél olykor nem lépne fel kellemetlen talp-vagy sarokfájdalom. A probléma lehet enyhe, ám előfordulhat, hogy a fájdalom olyan méreteket ölt, ami már a mindennapokat is megkeseríti.

Bár sportolókat gyakrabban érinti, ennek ellenére bárkinél előfordulhat a probléma. Dr. Váradi Éva főorvos, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a talpfájdalom okait és kezelési lehetőségeit ismerteti.

Kötőszöveti gyulladás a fájdalom hátterében

A lábfej a test egyik legleterheltebb része, hiszen mióta az ember két lábra állt, kénytelen a test egész súlyát elbírni. A 26 csontból álló testrészt szalagok, inak és izmok tartják össze. Három nagyobb részre osztható: lábtő, lábközép valamint az ujjak. Boltozatos szerkezetét hosszanti és a harántboltozat biztosítja. Hosszanti boltozatának megtartásában nagy szerepe van a sarokcsont talpi részét és az ujjakat összekötő vastag kötőszöveti rostnak, a plantaris fascia-nak, ami egyfajta lengéscsillapítóként funkcionál. Mivel ez a rész igen sok behatásnak van kitéve, így nagyobb megterhelés esetén nem ritka, hogy begyullad, megvastagszik, ami fájdalmat okoz. Előfordulhat, hogy a sarok érzékenysége mellett az ujjak hátrafeszítésekor, lábujjhegyre álláskor szinte az egész talp fájdalmassá válik, így a járás korlátozottá, nehézkessé válik, különösen a reggeli órákban.

láb

Kialakulásának okai

  • rossz lábbeli (flip-flop, túl magas sarkú)
  • sérülés
  • túlzott igénybevétel
  • merev lábszár
  • Achilles ín problémája

Otthoni módszerek a fájdalom enyhítésére

Enyhébb esetben a probléma pár nap alatt megszűntethető. Ilyenkor érdemes pihentetni, jegelni az adott részt, a lábfej hátrafeszítésével nyújtógyakorlatokat végezni, valamint érdemes talpbetétet vagy sarokemelőt beszerezni. Megelőzésként válasszon megfelelő cipőt (pl. gördülőtalpú cipőt), illetve edzések előtt ne feledkezzen meg a helyesen kivitelezett nyújtásról és bemelegítésről!

Hogy a járás ne legyen többé fájdalmas

A fájdalom ellen Dr. Váradi Éva szerint a lézer, illetve lökéshullám terápia a legcélravezetőbb. A lökéshullám terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. A kezelés minimális fájdalommal jár – a probléma mértékének függvényében-, és rendszerint kúraszerűen (3-4 alkalommal) történik, de már az első alkalom lényeges javulást hozhat. 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.